Nyolc éven át tartó vesszőfutás ér véget a Tegnap locarnói világpremierjével. Kenyeres Bálint nagy sikert aratott rövidfilmjeivel, a Before Dawn-t például beválogatták a cannes-i versenyprogramba, illetve megkapta az európai filmdíjat. Bemutatkozó nagyjátékfilmjéről, a Tegnap-ról már 2010-ben elkezdtek szivárogni a hírek, ehhez képest csak most lehet belőle megnézni az első mozgóképeket. A közkedvelt román színész, a 4 hónap, 3 hét, 2 nap-ból vagy a Snowpiercer-ből ismert Vlad Ivanov egy svájci üzletembert alakít benne, aki izzadtan, véresen bolyong a számára kiismerhetetlen Marokkóban. Úgy elveszik a sivatagban, ahogy azt mondjuk Jack Nicholsontól láthattuk a Foglalkozása: riporter-ben.


A film sokáig napsütéses film-noir-ként volt jellemezve, és a trailer láttán sincs okunk ezt felírni. A középkorú férfi üzleti ügyben érkezik Marokkóba, de hamarosan már más foglalkoztatja, régi szerelme után kezd nyomozni. A fotóit mutogatja, gyanús alakokból próbál információt kiszedni, és nem igazán érti, mi folyik körülötte.

Fontos hozzátenni, hogy a Tegnap nem írható le tisztán film noirnak, a műfajt csak kiindulási pontnak használja és meglepetéseket tartogat: "Nem a hosszú árnyakban és a sötét sarkokban kell keresni a megoldást. Lényegében a krimi szép lassan egy belső krimivé, egy pszichológiai drámává alakul át" - mondta el Kenyeres a filmjéről.

Jelenetfotó a Tegnap című filmhez (fotó: Mirage Film)

A Tegnap nemzetközi színészgárdával forgott le, Ivanovon kívül szerepel benne az Édes Emma, drága Böbé-ben is feltünt Johanna der Steege, a francia Féodor Atkine (Ronin, Nagy Sándor, a hódító), a szintén francia, a Visszafordíthatatlan-ban sokkoló dolgokat művelő Jo Prestia, illetve a Timbuktu-val nagy ismertséget szerző, nigeri Toulou Kiki.

A Tegnap-ot először az augusztus 1-jén kezdődő locarnói filmfesztiválon mutatják be széles közönség előtt, a svájci városban az Arany Leopárdért száll versenybe. A magyar nézőknek sem kell sokáig várniuk, szeptember 6-ra tűzték ki a film hazai premierét.