"Andy Warhol legnagobb alkotása Andy Warhol" – hangzik el a Netflix új minisorozatának első előzetesében. A The Andy Warhol Diaries a művész poszthumusz kiadott naplói felhasználása mellett megszólaltatja kortársait és ismerőseit John Waterstől kezdve Rob Lowe-ig, rengeteg archív felvétellel megspékelve.

A hatrészes sorozat Warhol művészeti ágakon átívelő életét követi nyomon: Warhol nemcsak művész volt, hanem filmrendező, könyvkiadó, tévéproducer, zenekari menedzser és celeb is. Miközben gyakorlatilag istenként tisztelték már életében is, volt egy nagyon privát élete is.

A filmben felhasznált naplók 1976 és 1989 közötti időszakot ölelik fel, a Netflix mégis a művész egész életének bemutatására vállalkozik: a pittsburghi gyermekkorától kezdve az úttörő munkásságán át egészen Jean-Michel Basquiattal és más hírességekkel való kapcsolatáig. A sorozat külön érdekessége, hogy egy mesterséges intelligenciájú robot segítségével rekonstruálják Warhol szavait.

A The Andy Warhol Diaries sorozatot Andrew Rossi írta és rendezte, akit 2011-ben Emmy-díjra is jelöltek, executive producere az American Horror Story, a Glee, a Pose és a Halston című sorozatokkal ismertté vált Ryan Murphy. A The Andy Warhol Diaries március 9-én debütál a Netflixen.

 

Forrás: Deadline