Az idei Sundance Filmfesztiválon versenyző A boldogság ügynöke egy negyvenes éveiben járó boldogságügynökről, Amber Gurungról szól. A mindössze 700.000 embert számláló, apró himalájai királyságban, Bhutánban ugyanis a Boldogság Kutatóintézet munkatársai járják az országot, és négyórás kérdőív segítségével mérik fel a lakosság boldogságszintjét. Ennek eredményéből dolgozzák ki az ötéves fejlesztési terveket, amelyeknek elsődleges célja, hogy tovább növeljék a bhutáni társadalom „boldogságindexét”.

 

A filmben Amber házról-házra látogatja az elszigetelt falvakat. Rajta keresztül kapunk intim betekintést a bhutáni társadalom hétköznapjaiba: abba, hogy mi teszi őket igazán boldoggá, és egyáltalán valóban mérhető-e a boldogság? A történet során nemcsak a hétköznapi emberek vágyait ismerjük meg, hanem főhősünk személyes sorsa is kibontakozik, akinek legnagyobb álma, hogy végre szerelemre találjon.

Nemrég mi is beszámoltunk a film első hazai premier előtti vetítéséről, ami után Zurbó Dorottya mesélt többek között arról is, hogyan találtak rá Amberre és a boldogságindexre. A rendezők éppen az előző filmjüket, egy bhutáni családról és a generációs szakadékokról szóló A monostor gyermekeit forgatták, amikor az őket vendégül látó famíliához egyszer csak betoppant Amber és a társa, hogy kitöltsék a boldogság kérdőívet a családfővel. A magyar rendező ekkor volt tanúja először annak, hogyan zajlik egy ilyen felmérés, amit le is filmeztek, de a jelenetet végül kihagyták a filmből. Innen ered A boldogság ügynöke története, amit a Sundance-en tartott világpremier óta Thesszalonikiben és a leuveni Docville Filmfesztiválon is vetítettek.

A filmet számos további fesztiválra meghívták már, a magyar mozikba pedig május 2-án érkezik a Mozinet forgalmazásában.