Barta Tamás 1982. február 16-án halt meg Los Angelesben, a saját házában, máig tisztázatlan körülmények között. Hogy gyilkosság vagy öngyilkosság volt-e, a mai napig nem tudjuk. Azt szeretnénk, ha a filmet Barta Tamás halálának az évfordulóján minél többen meg tudnák nézni és emlékezzenek a fantasztikus gitárosra. A járványhelyzetre való tekintettel február 16-ig teljesen ingyenesen, reklámok nélkül nézhető a Siess haza, vár a mama! című zenés dokumentumfilmünk a YouTube-on” - mondta el Mester Sándor, a film producere.

 

Az alkotók és a jogörökös ellen eddig négy különböző pert is indított a film egyik mellékszereplője, Barta Tamás hajdani, Los angeles-i, magyar üzlettársa, azzal a céllal, hogy azt letiltsa.

"A filmet azért támadja a volt üzlettárs a bíróságon, mert ellenzi, hogy szerepeljen a filmben az a felvétel, amikor ő maga mondja el saját magáról, hogy ő volt a Barta-gyilkosság első számú gyanúsítottja, mert az ő fegyverével történt a haláleset. A bírósági eljárás során azt mondta a volt üzlettárs, hogy 1982-ben tanúként hallgatták ki őt Barta halála után és soha nem is volt gyanúsított. A sajtónak is nyilatkozta korábban és a forgatások, felvételek során is többször elmondta, hogy gyanúsított volt" - olvasható a közleményben.

A volt üzlettárs azt állítja, "nem ő írta alá a beleegyező nyilatkozatot, tehát a nyilatkozat, ami szükséges ahhoz, hogy mutatni lehessen őt a filmben, állítása szerint hamis." A film készítői szerint ez nem így van: "a 2018-as kaliforniai forgatások után írta alá a volt üzlettárs a nyilatkozatot a rendező és a jogörökös szeme előtt".

"A filmben semmilyen új információ nem hangzik el a Barta gyilkosságról/öngyilkosságról és a film semmilyen tényfeltárást nem mutat be Barta Tamás halálával kapcsolatban, hiszen az anya-fiú kapcsolatra és a hangoslevelekre fókuszál. Így a volt üzlettársról nincs a filmben olyan információ, ami korábban ne jelent volna meg a sajtóban és minden az ő szájából hangzik el a filmben" - áll az alkotók által kiadott közleményben.

A stáb már hónapok óta dolgozik a Lost in Los Angeles című dokumentumfilmen, ami - többek között - bővebben fog Barta Tamás halálával foglalkozni. A Siess haza, vár a mama! február 16-ig érhető el ingyenesen.