A Brit Filmintézet bejelentette LMBTQ+ tematikájú filmfesztiváljának programját, amelyet idén virtuális formában rendeznek meg. A BFI Flare: London a világ legjelentősebb, évente megrendezésre kerőlő queer filmes eseményeinek egyike, idén már a 35. születésnapját ünnepli. Bakony Alexa filmje a fesztivál Bodies (Testek) című szekcióban kapott helyet, amely a nemiségről, az indetitásról és az átalakulásról szóló történeteket mutat be. A Tobi színei főszereplője a 18 éves Tóbiás, aki női testbe született, de férfiként azonosul. Szabolcs megyében él a családjával egy kis faluban. Tóbiás édesanyja és családja mindent megtesz, hogy támogassák őt.

A filmterv 2016-ban a Filmalap Inkubátor Programjának szakmai zsűrije és a közönség szavazatai alapján elnyerte a Filmalap támogatását. Bő egy éves fejlesztést követően a film gyártása 2018-ban kezdődött a Filmfabriq produkciójában. A filmet élénk nemzetközi érdeklődés övezi, a Sundance Institute is támogatta, nyersvágatát az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál Rough Cut Screening nevű pitchfórumán is vetítették. A Tobi színeit idén tervezik limitált moziforgalmazás formájában bemutatni.

Bakony Alexa a Színház- és Filmművészeti Egyetemen diplomázott Almási Tamás és Kékesi Attila osztályában dokumentumfilm-rendező szakon. Alkotótársai – Táborosi András operatőr, Bohács Tamás hangmérnök és Rudas Marianna vágó – ugyancsak az SZFE-n végeztek. A Colors of Tobi producerei Dr. Szűcs Ildikó és Osváth Gábor (Filmfabriq), társproducere Romwalter Judit (Sparks).

A 35. BFI Flare: London március 17. és 28. között zajlik, a filmeket ez idő alatt az angliai közönség számára a fesztivál saját oldalán teszik elérhetővé. 

Forrás: BFI