Hadik András, Semmelweis, a Báthory-család, illetve Petőfi és a márciusi ifjak után egy újabb jelentős személyiség, József Attila is megkapja a maga filmes feldolgozását. A Mentés másképp és a Legénybúcsú extra mögött álló Rózsa Produktum gyártócég következő filmje az egyik legismertebb magyar költőről fog szólni. A csapat, élén Rózsa Gábor rendezővel, ismét állami támogatás nélkül forgatott, az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy egy kamaradráma készül, ami a költő pszichoterápiás kezelését állítja a középpontba. 

Sütő András, mint József Attila / fotó: Komondi Botond

 

“Amikor a film forgatását készítettük elő, már tudtuk, hogy április 11-én szeretnénk mutatni a hangulatából egy szeletet. A film mozipremiere 2025. április 10-én lesz, addig folyamatos megjelenésekkel készülünk: werkvideókkal, képekkel, illetve jönni fog majd természetesen egy hosszabb, tartalmasabb előzetes is." – nyilatkozta Rózsa Gábor, a film forgatókönyvírója és rendezője a költészet napjára időzített rövid előzetes kapcsán.

Michl Juli és Mikola Gergő a forgatáson  

 

"Hálás vagyok azért, hogy ennek a filmnek a főszereplője lettem. Gyömrői Edit nemcsak József Attila pszichoanalitikusa volt, hanem jelentős szereplője is a magyar pszichológia történetének. A film József Attila egy olyan izgalmas és romantikus korszakát mutatja be, ami kevésbé ismert az életéből." – írta a Gyömrői Editet alakító Michl Juli a Facebook-oldalán még márciusban.

Gyömrői 1935 tavaszán kezelte a költőt, aki gyorsan beleszeretett a doktornőbe. József Attila reménytelen és viszonzatlan szerelme a szakmai viszony megromlásához vezetett, a költő egy alkalommal késsel támadt terapeutájára. 

 

Az alkotók számára fontos szempont volt a hitelesség. A Reménytelenül című filmben nincs kitalált történetszál, a forgatókönyvet is jegyző Rózsa Gábor korabeli forrásokból dolgozott. József Attila mondatai nagyrészt a költő újságcikkei, tanulmányai, levelei és versei alapján fogalmazódtak.

 
Michl Juli és Sütő András mellett a további szerepekben Márkus Luca, Adányi Alex, Mult István, Kocsis Gergely és Mikola Gergő lesznek láthatók.

 

Fotók: Rózsa Produktum / Komondi Botond