A Lajkó - cigány az űrben sajtónyilvános napját a Mányoki úti uszodában tartott forgatásra szervezték. Szombat reggel 10 óra van, az utat teherautó torlaszolja el, kellékesek pakolnak ki belőle a leszedett kerítésen át az uszoda udvarára, de az úszni igyekvők reménykednek, amíg meg nem látják a bejárati ajtóra kiragasztott szöveget, mely szerint aznap zárva tartanak filmforgatás miatt. Az uszoda udvarán rögtön a főszerepet játszó Keresztes Tamást látjuk sárga fürdőköpenyben, fehér fecskében, egyik kezében kávé, másikban cigi. Várnunk kell, hogy felvételt nézhessünk, addig is az uszoda mellett lévő tornaterembe irányítanak minket, ahol még láthatjuk az előző napok forgatásának díszleteit: a falon nagy vörös csillag, a háttérben sarló-kalapácsos lobogók, űrhajós szkafander (csakis vörösben), egy pottyantós budi szív alakú kivágással az ajtaján, a terem közepén pedig három koporsó.

A sajtónap alkalmából itt beszélgethettünk néhány percet a két legfontosabb mellékszerepet játszó, aznap csak később forgató Pálffy Tiborral és Gyabronka Józseffel, valamint Pusztai Ferenc producerrel. Utóbbitól megtudtuk, milyen jelenetet forgattak a tornateremben az előző napon. A történet szerint a szovjetek a baráti országok közül Magyarországnak is lehetőséget adnak arra, hogy mi delegáljuk a történelem első űrhajósát. A kandidáló asztornautáknak azonban a kazah Bajkonurban komoly válogatáson és tréningen kell átesniük, nehéz, erőt és jellemet próbáló teszteken kell megfelelniük. Az előző forgatási napon a jelölteknek a klausztrofóbiájukat kellett legyőzniük a tornateremben felállított koporsókban, a következő megmérettetés pedig vízben zajlik - a felkészülésnek ezt az epizódját vették fel ezen a napon. Pusztai elmondta, hogy ezek a jelenetek nem csak vágóképek lesznek egy Rocky-féle zenés montázsban, hanem konfliktust és komikumot is tartalmaznak. A film szerinte „abszurd történelmi tabló", humora helyzetkomikumból és jól ismert, fontos történelmi események karikírozásából fakad. Mivel a fekete komédia magas korhatáros zsáner, megkérdeztük Pusztait a célközönségről, és szerinte is felnőtteknek szól a film, viszont azon belül a fiatalabbakat és az idősebbeket is képes megszólítani.   

Pusztai Ferenc

Pálffy a főhős apját játssza, aki végigkíséri a fiát a történeten. A karakter jelleméről mást nem is akart mondani: szerinte amikor az amerikai színészek regényeket mesélnek a karakterükről, az javarészt porhintés, mivel a filmbeli figurák is hús-vér emberek módjára reagálnak a helyzetekre, amikbe csöppennek. 25 éve főleg színházban játszik, azért vállalta a szerepet, mert üdítő változatosságot hoz neki a film. A forgatókönyv is meggyőzte:  „szépen, gazdagon megírt, összetett történet”. Amit a végeredménytől vár:  „sok humor, költészet, újszerű képi fogalmazás”, és szerinte széles réteget szólít meg.  

Pálffy Tibor

Gyabronka karaktere egy optimista, az átlagnál műveltebb TSZ-elnök, aki jól ért a szervezéshez, és óriási lehetőségnek fogja fel, hogy egy falubeli fiú, akit ő nagyon kedvel, megkapja a lehetőséget, hogy kiutazzon a Szovjetunióba és a világ első űrhajósa legyen. Ő is végigkíséri a főhőst a történeten, mentor, apa-figura, aki nagyon büszke a protezsáltjára. Gyabronka elmondta, nagyon hízelgőnek találta, hogy Lengyel Balázs bevallottan rá írta a karaktert. Szerinte a filmmel szeretnék megszólítani azt a korosztályt, amelyik a szocializmust megtapasztalta, de oly módon, ahogy ők ezt az érát még nem látták feldolgozva.  

Gyabronka József

Ezután bemehettünk az uszodába, ahol egy darut és egy vörösbe borított pódiumot állítottak fel. Lengyel Balázs, a rendező foglalta össze nekünk a jelenetet. Egy vörös búvárruhába öltözött német űrhajósjelöltet épp víz alatti tesztre készítenek fel, de kiderül, hogy a nő nem tud úszni. Pár fehér köpenyes megpróbálja őt bedobni a vízbe, de a nő egyesével behajigálja őket a medencébe, de aztán többek közt Trill Zsolt, a KGB-ügynök mégis belöki. A felvétel víz alatti, két búvár rögzíti.  

Az egyik kontroll monitoron át belelesünk abba is, amit a kamera lát: három fehér köpenyes zuhan a vízbe, majd kicsivel utánuk a német nő. Felülről persze máshogy néz ki a jelenet: egy férfi hajigálja a szereplőket a vízbe. Lengyel olykor átszalad az uszoda másik oldaláról, és instruálja a német színésznőt, hogyan csapkodjon a víz alatt.  

Még az ebédszünet előtt tettünk fel néhány kérdést Trill Zsoltnak, aki aznap később szerepelt jelenetben. Egy csapat mobilozó, kártyázó egyenruhás KBG-tiszt között találtuk meg a sminksátorban. Kis szerepe van, ez volt a második forgatási napja és még három jön. A KGB ügynöke, Brezsnyev egyik szárnysegédje. Szerepelt már Lengyel Balázs rövidfilmjében, A répában is, ezért is vállalta a felkérést. A forgatókönyv erősségei közül a fekete humort és az önreflektív iróniát emelte ki.  

Végül külön is elbeszélgettünk Lengyellel és Keresztessel is. Előbbivel korábban interjúztunk is, már akkor is mesélt projektje születéséről és forgatókönyvírói tanulóéveiről. Nagyjátékfilmes debütálásáról azt mondta, hogy hasonló feladatokat kell megoldania, mint kisfilmje, A répa forgatásán, csak épp nem három, hanem 33 napon át. Szerinte a mozi humora abszurd helyzetekből és a szatirikus megközelítésből fakad. A kommunizmus esetlensége és az űrutazás csodája furcsa ellentmondás, amit egy olyan főhős szemszögéből ábrázol, aki eleinte érzelemmentes, de egyre inkább felszabadul és beteljesíti vágyait. Azért írta Gyabronkára az egyik szerepet, mert joviális, segítőkész, a közönség számára minden gyengesége ellenére szerethető TSZ-elnököt képzelt el.  

A főszerepet pedig Keresztesre írta, akit a Cigányok című színdarabban látott remekelni. A hős nem tipikus roma karakter, hanem épp ellenkezőleg, kifordított sztereotípia, mivel érzelemmentes, olyan, mint Buster Keaton a némafilmekben, és ehhez szerinte Keresztes arca és tehetsége illett.   Keresztes reggel óta vízben volt, alig kapott pihenőt, de jól érezte magát tetőtől-talpig ‘50-es évekből származó búvárfelszerelésben is. Elmondta, hogy mennyire örül a szerepnek, és hogy annyira fontos volt az alkotóknak, hogy az elfoglaltságai miatt egy hónappal eltolták miatta a forgatást.  

Ez volt a 18. forgatási nap, a stáb már túl van a félidőn. Lengyel szerint átlagosan 3 perc hasznos anyagot vesznek fel egy nap alatt. Sok helyszínen forgatnak, gyakran vidéken: voltak már a Bokodi tónál a Vértesi Erőműnél, Csobánkán, majd költöznek Kiskunlacházára, ott keltik életre Bajkonurt. Nem csak sokhelyszínes, de sokszereplős is a projekt, a színészgárda pedig nemzetközi: az orosz és német karaktereket anyanyelvükön játsszák a színészek. A film a tervek szerint jövő ősszel kerül mozikba.

Fotó: Sághy Tímea