A játszma június 9-i premierje volt az utolsó, azóta nem érkezett újabb magyar film a mozikba. Ez azonban hamarosan megváltozik: hagyományosan az év második felére, azon belül őszre és decemberre időzítik a legtöbb hazai produkció bemutatóját. Húsz olyan alkotást találtunk, amelynél biztos az idei mozipremier, vagy legalábbis reális esély mutatkozik rá. Rögtön az első a balatoni bulihangulatot próbálja átadni bő másfél órában.

 

Együtt kezdtük (r.: Kerékgyártó Yvonne)

Bemutató: augusztus 4.

 

Kerékgyártó Yvonne a Szigetre belógó, tizenéves csajok (Free Entry) után a harminc körüli korosztályról csinált egy könnyű nyári romantikus komédiát. Tíz évvel az érettségi után újra összegyűlik a banda, hogy egyikük esküvőjét ünnepeljék a Balatonnál. Azonban, ahogy gimiben, úgy itt is valahogy mindenki összegabalyodik mindenkivel. A rendező a saját életszakaszáról készített filmet, tele nagyrészt ismeretlen, fiatal színésszel, csodás balatonfelvidéki helyszínekkel, és még a 10 éve mindenhonnan ömlő Mizut is leporolja.

 

Szia Életem! (r.: Rohonyi Gábor, Vékes Csaba)

Bemutató: augusztus 25.

 

Elbűvölően aranyos vígjáték érkezik a mozikba augusztus végén: a Thuróczy Szabolcs alakította főhős életébe belecsöppen addig sosem látott fia. A férfinak fogalma sincs, mihez kezdjen a kisgyerekkel, és minden próbálkozása valami mókás félreértéshez vezet. Reggelire kagyló, fehér pólón szétfolyó csokifagyi, bőrszerkóba bújt call girl, atrocitás a játszótéren és a dokinál. És ez még csak az előzetes tartalma, kíváncsian várjuk, még milyen bolondságokon nevethetünk majd önfeledten. 

 

Ott torony volt (r.: Kécza András)

Bemutató: szeptember 1.

 

A 80-as években virágzó underground művészet egyik meghatározó alakja Víg Mihály: a Balaton együttes alapítótagja volt, és a Trabantban is játszott. Legtöbben a Tarr Béla-filmek zeneszerzőjeként ismerik őt, a Sátántangóban Irimiás szerepében színészként is feltűnt. Egy szerteágazó pályát ismerhetünk meg Kécza András dokumentumfilmjéből, a vele készült interjúkban Víg a munkamódszerétől a korszak légkörén át a zenéről, irodalomról és filmről alkotott nézeteig számos izgalmas témát érint.

 

Bereményi kalapja (r.: Papp Gábor Zsigmond)

Bemutató: szeptember

 

Író, rendező, forgatókönyvíró, dalszerző - Bereményi Géza egyike a kevés valódi, velünk élő multitalentumnak, aki a művészet számos ágában képes maradandót alkotni. Jellemző azonban, hogy sokan csak egy-egy szeletét, mondjuk az Eldorádó című filmet vagy Cseh Tamás dalait ismerik a még mindig folyamatosan bővülő életműből. A rendhagyó portréfilm ezen igyekszik változtatni. Az interjúk mellett játékfilmes jeleneteket is használ, Bereményi Tóth Barnabással beszélgetve idézi meg életének fontosabb állomásait.

 

Magyar hangja… (r.: Csapó András)

Bemutató: szeptember 15.

 

A magyar szinkron zseniális. Gyakran még növelik is a film élvezeti értékét, és számos szállóigével gazdagították a magyar nyelvet. A szinkron megfosztja egy fontos részétől a filmet, gyakorlatilag nem azt a művet látjuk, amit az alkotók elképzeltek. A szinkronvitában mindkét oldalnak nyomós érvei vannak, szóval remélhetőleg Csapó kreatív dokumentumfilmje segít majd minket a minél árnyaltabb véleményformálásban. És méltó módon tiszteleg a magyar szinkronszakma előtt, hiszen álljunk bárhol is a vitában, az ő teljesítményük megkérdőjelezhetetlen.

 

Nyugati nyaralás (r.: Tiszeker Dániel és Lévai Balázs)

Bemutató: szeptember 15.

 

A 80-as évek retrójába repít vissza a Nagykarácsony csapatának krimi-vígjátéka, amiben egy magyar családot nem engednek el a nyugatra nyaralni, ezért gazdag német turisták álcájában élvezik ki a Balaton-parti luxust, ahol persze szép kis zűrbe keverednek. Mészáros Máté, Pokorny Lia, Szőke Abigél és Tóth Mátyás kalandjait korabeli popslágerek, tartós dauer, Soltész Rezső bőrébe bújt Patkós Márton és persze a magyar színjátszás színe-java is elkíséri a kamu nyaralásra. 

 

Magasságok és mélységek (r.: Csoma Sándor)

Bemutató: szeptember 22.

 

Erőss Zsolt hegymászó 2013 májusában tűnt el a Himalája megmászása közben. Csoma Sándor első mozifilmje a hegymászó özvegyét, Sterczer Hildát, az ő gyászát, az életben maradt társ perspektíváját állítja a története középpontjába. Hildát Pál Emőke, a férjét pedig Trill Zsolt alakítja a filmben, amiért a stáb a 3000 méter magas osztrák gleccsereket is megjárta. A Magasságok és mélységek Sterczer Hilda aktív közreműködésével készült, ennél nagyobb biztosíték nem is kell a film hitelességéhez.

 

Larry (r.: Bernáth Szilárd)

Bemutató: ősz-tél

Ádám, a fiatal borsodi pásztor radikális átalakulását követi végig Bernáth első nagyjátékfilmje: dadogása miatt a társadalomtól izolálva, traumák terhe alatt tengődik. Hirtelen azonban rendkívüli adottságra figyel fel: ha minden fájdalmát beleadva, átütő dühvel rappel, dadogása nem egyszerűen megszűnik, de előadásmódja és szövegei miatt még YouTube-sztárrá is válik. Vilmányi Benett a filmet és a karaktert elemi szinten formáló hatást tett a rendezőre, és remélhetőleg minket is megbabonáz majd. Kelet-Magyarország kendőzetlen ábrázolására, és a Haragban a világgal nyomdokaiba lépő alakításra számíthatunk.

 

Hűség (r.: Szekeres Csaba)

Bemutató: október 6.

 

Mit ér a szerelem emlékek nélkül? – teszi fel a kérdést Szekeres Csaba fekete-fehér dokumentumfilmjében. A film középpontjában egy idős pár áll: Anna és Antal 45 éve házasok, a várostól távol, idilli környezetben élnek, szeretik a történelmet, az irodalmat és imádnak kultúrát fogyasztani. Egy nap azonban Anna furcsán kezd viselkedni. Az orvosnál kiderül, hogy Alzheimer-kórral küzd. Hogy borítja fel a 45 éves kapcsolatukat ez a betegség és milyen hatással van mindez a férjre?

 

Hétköznapi Kudarcok (r.: Grosan Cristina)

Bemutató: október közepe

Kerekes Vica játssza az egyik főszerepet. Ennek már önmagában elégnek kell lennie ahhoz, hogy mindenkinél felkerüljön a megnézendő filmek listájára. De ha esetleg szükség van némi noszogatásra: Grosan Cristina második nagyjátékfilmje közép-euópai koprodukcióban készült, és három, nagyvárosi nőt követ, akiknek az életét robbantások rejtélyes sorozata siklatja ki váratlanul. A robbanások holmi apróságként indulnak, amikre senki sem figyel igazán. Az azonosítatlan jelenség idővel átveszi az irányítást a város fölött. A film olyan témákat érint, mint önmagunk elfogadása, a családi viszonyok és a sztereotípiák elvetése.

 

 

Toldi (r.: Jankovics Marcell, Csákovics Lajos)

Bemutató: október 20.

Jankovics Marcell utolsó munkája volt Arany János Toldi című elbeszélő költeményének animációs adaptációja. A 12 részes szériát eredetileg is úgy tervezte a rendező, hogy később mozifilmet lehessen belőle csinálni: az egyes epizódokat összekötik és új jeleneteket gyártanak. A modern elemeket és a német Manesse-kódex illusztrációit keverő film méltó lezárása egy hatalmas életműnek. A mozifilm bemutatóját Jankovics születésnapja környékére időzítette a gyártó Kecskemétfilm.

 

Blokád (r.: Tősér Ádám)

Bemutató: október 27.

 

A rendszerváltás utáni Magyarország első komoly politikai válsága, a taxisblokád idejére repít vissza minket az Antall József miniszterelnök személyéről szóló film. Miközben a brutális benzináremelés miatt tüntető taxisok megbénítják az országot, az egykori 56-os forradalmár kormányfő számára ismeretlen helyzetben, a néppel szemben találja magát. A nagyszabású produkció Köbli Norbert forgatókönyvéből, Gáspár Tibor és ifj. Vidnyánszky Attila főszereplésével dolgozza fel a közelmúlt történelmének egy meghatározó szakaszát.

 

Veszélyes lehet a fagyi (r.: Szilágyi Fanni)

Bemutató: ősz-tél

Szilágyi Fanni első nagyjátékfilmjében egy egypetéjű ikerpár, Éva, a dúsgazdag feleség, és a szerény körülmények között élő radiológus, Adél konfliktusos kapcsolatát mutatja be. A testvérek jó ideje eltávolodtak egymástól, de az életükbe belépő darukezelő férfi mindent megváltoztat. Stork Natasa nem kettő, hanem rögtön négy különböző szerepben lesz látható, mert az ikreket egymás szemszögéből is megismerjük. A rendező egyedi hangulatú és sajátos humorú rövidfilmjeit ismerve a Veszélyes lehet a fagyi az év egyik legjobban várt filmje.

 

Háromezer számozott darab (r.: Császi Ádám)

Bemutató: november

Valóság és fikció sajátos módon keveredik össze Császi Ádám (Viharsarok) filmjében, amelyben egy színházi rendező öt nehéz sorsú roma fiatal életéről készít előadást. A darabot egy berlini színházi fesztiválra is meghívják, ahol a csapat nem várt reakciókkal szembesül. Az alkotók önreflektív módon dolgozták fel a nagysikerű Cigány magyar című előadásukat, ami rengeteg humorral, bátorsággal és köntörfalazás nélkül próbálta a közönséget érzékenyíteni. Ezt a hatást reméljük a filmtől is.

 

Az első kettő (r.: Szövényi-Lux Balázs)

Bemutató: ősz

Egy magyar srác és egy amerikai szerelmének utolsó közös napját meséli el a mikro-büdzséből készült elsőfilm, amelyet rendezőjének saját élményei ihlettek. A hektikus és mozgalmas nap során két fiatal színészt, Bergendi Barnabás és Hannah Saxbyt követjük Budapesten, és ezzel párhuzamosan egy idilli, elképzelt világban. Az állami forrás nélkül készülő nagyjátékfilm ambiciózus bemutatkozásnak ígérkezik a pályakezdő rendezőtől, aki Katapult című kisfilmjével már számos elismerést begyűjtőt a nemzetközi fesztiválokon.

 

Balcsillag (r.: Pólik József)

Bemutató: ősz

 

Fiatal fiú bolyong egy elzárt kísértetvárosban, ahol halottak szegélyezik az utakat, a boltokat kifosztották, rendőrök járőröznek mindenfelé. A fiú anyja is haldoklik, édesapja pedig, aki már évek óta elhagyta a családját, váratlanul visszatér. A disztópiába csomagolt felnövéstörténetet a rendező, Pólik József 2017-es filmje, az Életem legrosszabb napja stábjával alkotta meg, a főszerepekben pedig két fiatal színész mutatkozik be: Veress György, aki idén érettségizett a debreceni Ady Endre Gimnáziumban, illetve a Kárpátalján született Szántó Györgyi, aki a rendező tanítványa volt a Debreceni Egyetemen.

 

Látom, amit látsz (r.: Szabó Mátyás)

Bemutató: november

A sokáig Vándorló levelek címen futó sci-fi már az alapötletével megigézett bennünket: Ábel különleges képességgel bír, rá tud csatlakozni más emberekre, és az ő szemükön keresztül látja a világot. A zárkózott fiatalember így segít elveszett gyerekek nyomára bukkanni, egy nap azonban tévedésből egy felnőtt nő fejébe lép be, és anélkül, hogy valójában ismernénk egymást, vonzódni kezdenek egymáshoz. Sajátos, kelet-európai szerelmes történetet ígérnek az alkotók. Vilmányi Benettet mindig öröm mozifilmben látni, de legalább annyira kíváncsiak vagyunk Hartai Petra első filmes főszerepére.


Jövő nyár (r.: Kárpáti György Mór)

Bemutató: november-december

A Guerilla rendezőjét mindig boldogan követjük, ha a kedvenc helyszínére, az erdőbe visz be minket – most éppen napjainkba és egy bükkaljai iskolai táborba helyezte a cselekményt. 18 éves, nyugtalan Milán elszökik a kirándulásról, és később, év közben öngyilkos lesz. Mit tehetnek az osztálytársai ebben a szörnyű helyzetben? Hogyan lehet a hiányát feldolgozni? Kárpáti lélektani drámája a mai tizenévesekről, a közösségről és a gyászfeldolgozás nehéz időszakáról szól, és közben számos ifjú tehetséggel is megismertet, akiket most láthatunk majd először mozifilmben.

 

#tüneményesutazás (r.: Buvári Tamás)

Bemutató: november vagy december

A független produkcióban készült alkotás egy mindannyiunk számára túlságosan ismerős szituációt visz el a végletekig: egy globális járvány következtében az emberek többé szó szerint nem képesek megérinteni egymást. A film egy háromtagú család történetén keresztül mutatja be ennek a helyzetnek a hatásait, és keresi rá a megoldásokat. Buvári Tamás filmjéhez ígéretes szereplőgárda csatlakozott, Trokán Anna, Orbán Levente, Cservák Zoltán, Trill Zsolt, Kálid Artúr és Nagy Katica próbál boldogulni a disztópikus világban.

 

Beauty of the Beast (r.: Nemes Anna)

Bemutató: ősz-tél

Nemes Anna olyan nőket választott ki a dokumentumfilmje főszereplőinek, akik radikális módon átformálják a testüket. Hulk alkatával rendelkeznek, viszont ehhez Barbie ruhatára társul, és nem bánják, hogy az extrémnek számító kinézetük kívülállóvá teszi őket. Más módon keresik a boldogságot az életben, uralni akarják az anyagi létezésük minden egyes részletét. A dokuban ugyanezt a témát fikciós módon kibontó Szelíd főszereplője, Csonka Eszter is feltűnik, alighanem szépen ki fogja egymást egészíteni a két alkotás. 

A filmajánlókat Babos Anna, Herczeg Zsófi, Horváth Bálint, Pozsonyi Janka és Varga Dénes írta.

címlapkép: Jövő nyár