Ahogy múlt héten írtuk, forog a Hunyadi-sorozat. Új hír, hogy az osztrák ORF közszolgálati televízió első külföldi TV-társaságként csatlakozik a projekthez, amely az elismert magyar származású kanadai producer, Robert Lantos (A napfény íze, Eljövendő szép napok, Johnny Mnemonic – A jövő szökevénye, Eastern Promises – Gyilkos ígéretek, A jövő bűnei) nevéhez fűződik. A produceri munkában részt vesz Krsko Tibor (Sorstalanság, Szabadság, Szerelem, A nevek dala), Hazai Cecilia, Hazai Kinga és Ari Lantos (Emlékezz, Barney és a nők), valamint Oliver Auspitz és Andreas Kamm az MR Filmtől (Bécsi vér) és Koby Gal Raday, a Beta tartalomgyártásért felelős vezetője.

A sorozatban több magyar művész is játszani fog, Hunyadi Jánost Kádár L. Gellért, Szilágyi Erzsébetet pedig Rujder Vivien alakítja. Mellettük nemzetközi sztárok alkotják a színészstábot, többek között az osztrák Laurence Rupp (Barbárok), Cornelius Obonya (Mária Terézia), Murathan Muslu (8 nap), az olasz Francesco Acquaroli (Fargo, Suburra – Véres Róma), a többszörösen díjazott cseh Karel Roden (A Bourne csapda, Mr. Bean, The Pleasure Principle), a szerb Rade Serbedzija (Batman: Kezdődik, Mission: Impossible II, A vér és méz földjén), valamint két további olasz színész: Thomas Trabacchi (Studio Battaglia) és Elena Rusconi (6 Underground – Hatan az alvilágból).

Laurence Rupp (fotó: IMDB)

A Hunyadi TV-sorozat a küzdelmekkel teli 15. században mutatja be Hunyadi János hős harcos, kalandokkal teli életét. Miközben Hunyadi életét botrányok, politikai hatalmi játszmák és a varsói, római, belgrádi, bécsi és prágai nemesi családok közötti összeesküvések tarkítják, legerősebb szövetségesei a nők: Szilágyi Erzsébet, a felesége, aki mellette állt harcaiban és első szerelme, Mara Brankovics, aki Murád szultán udvarának vezető ágyasa lett. Amikor az Oszmán Birodalom soha nem látott méretű hadsereget mozgósít, amely azzal a céllal vonul nyugatra, hogy meghódítsa a Vatikánt és leigázza Európát, Hunyadi az esélytelenség ellenére döntő győzelmet arat a nándorfehérvári csatában, útját állva az oszmán inváziónak, és átformálva ezzel Európa történelmét.

A rendező az Oscar-jelölt és Emmy-díjas Robert Dornhelm (A Színház utca gyermekei, Bécsi vér, Mária Terézia, Háború és béke), valamint Nagypál Orsi (Nyitva, Paktum, The Outpost) és Szász Attila (Apró mesék, Örök tél). A showrunner Lengyel Balázs (Aranyélet, Lajkó - Cigány az űrben), aki a magyar származású George Mihalkával, Lovas Balázzsal, Ruttkay Zsófiával és Veres Attilával együtt forgatókönyvírókét csatlakozott Bán Mórhoz, a sorozat alapjául szolgáló bestseller szerzőjéhez.

Nagypál Orsi (fotó: Pozsonyi Janka)

Káel Csaba, a magyar filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Magyar Nemzeti Filmintézet elnöke azt nyilatkozta a TV-sorozatról, hogy „a 15. században Hunyadi győzelmei megváltoztatták az európai történelem menetét. Célunk, hogy ezt a csodálatos történetet nemzetközi közönség elé tárjuk egy olyan színvonalas sorozat létrehozásával, amely Közép-Európa feltörekvő tehetségeiből merít."

Roland Weißmann, az ORF főigazgatója elmondta: „Közös a történelmünk a szomszédos nemzetekkel, és igazán izgalmas, hogy együtt vihetünk filmre történelmi eseményeket, valamint nagy személyiségek életét és tetteit. Nagyon örülök, hogy az ORF részese lehet ennek a nagyszerű nemzetközi produkciónak, amely a legendás Hunyadi János hadvezér történetét meséli el a tévénézők számára vizuálisan lenyűgöző és magával ragadó sorozatban – Robert Dornhelm rendezésében, kiváló nemzetközi és osztrák szereplőgárdával, olyan nevekkel, mint Laurence Rupp, Cornelius Obonya és Murathan Muslu. Sok sikert kívánok ehhez a lenyűgöző történelmi sorozathoz a kamera előtti és mögötti alkotóknak egyaránt.

Rade Serbedzija (fotó: IMDB)

 

A TV2 már korábban csatlakozott a produkcióhoz, amelyről a forgatást meglátogató Pavel Stantchev vezérigazgató az alábbit nyilatkozta: „A TV2 Média Csoport büszke arra, hogy részese ennek az eposzi TV-sorozatnak, amelyben minden megtalálható, ami szükséges ahhoz, hogy nemzetközi bombasikerré váljon. Azzal, hogy megvédte Európát az oszmán inváziótól, Hunyadi nemcsak magyar hőssé, hanem világraszóló jelentőségű történelmi alakká vált.”

Stefanie Groiss-Horowitz, az ORF programigazgatója kiemelte: „Nemzetközi együttműködés révén olyan produkciókat valósíthatunk meg, amelyre egyébként nem lenne lehetőségünk, osztrák szakértelemünkkel pedig hozzájárulhatunk a közös vállalkozás sikeréhez. Büszkeséggel tölt el, hogy viszonylag kicsi országként részesei vagyunk ennek a nagyszabású produkciónak. Köszönöm partnereinknek, és mindenkinek – mindenekelőtt Robert Dornhelm mesterrendezőnek – és sok sikert kívánok a Hunyadi sorozatnak.

Hunyadi János szobra

Robert Lantos producer elmondta: „A partnereimmel több mint tíz éve dolgozunk ezen a történelmi tévésorozaton arról az emberről, akiért a déli harangszó szól" – mondja Lantos. „Fantasztikus a kreatív csapat, nagyszerűek a színészek és a stáb – a legképzettebbek, akikkel valaha dolgoztam –, akik szívüket és lelküket beleadva keltik életre ezt a lenyűgöző drámát, amely megváltoztatta a történelem menetét."

A középkor értékeit, emberi és politikai kihívásait, valamint a sorsfordító momentumokat feldolgozó tízórás történelmi sorozat a Magyar Nemzeti Filmintézet, a Beta Film, az ORF és a magyar TV2 finanszírozásában készül. A sorozat producerei a Serendipity Point Films, a Twin Media, a HG Media, az MR Film és a Beta Film. A TV2 Média Csoport Magyarországon és Szlovéniában sugározza a műsort, az ORF Ausztriában. A sorozatot a tervek szerint 2024 utolsó hónapjaiban mutatják be.

Forrás: Eurolex, Kreatív / Címlapkép: Rujder Vivien és Kádár L. Gellért a Hunyadi sorozatban / Forrás: Eurolex