Június 15-én, szombaton véget ér az elmúlt évek egyik legnagyszerűbb magyar tévés vállalkozása. Az Egynyári kaland bájos, nosztalgikus ifjúsági sorozatnak indult, de a második évadtól kezdve, Zomborácz Virág író-rendező megjelenésével jellemző lett rá az ironikus humor, a meredek élethelyzetek halmozása, a párkapcsolati drámák hiteles kibontása. Megmaradt könnyed szórakozásnak, nem tartotta feladatának a határok feszegetését, de ez a hangulatváltás közelebb vitte a sorozatot ahhoz, hogy autentikusan tudjon mesélni a mai huszonévesek életéről.

Már az első évad is pillanatok alatt rajongójává tudta tenni a nézőt, a későbbiekben ez a hatás csak fokozódott. A hangvétele és a frissessége miatt hiánypótló sorozat volt, a legnagyobb drámába is szinte mindig vegyült humor. Nagy élvezetet okozott négy évadon át együtt menni a magánéleti és szakmai problémák sokaságával szembesülő, rengeteget hibázó, de mindig rokonszenves fiatal szereplőkkel. Hiányozni fog az Egynyári kaland.

Fehér Balázs Benő, Walters Lili és Király Dániel az Egynyári kaland negyedik évadának forgatásán (fotó: Egynyári Facebook)

Podcasttel búcsúztatjuk a sorozatot, az utolsó évad hat főszereplőjéből négyet hívtunk el a Filmhu szerkesztőségébe. Szinte rögtön előkerült A trónok harca, mivel hasonló hisztériák övezik mindkét sorozatot. Walters Lili szerint mindkettőre ráhúzható az, hogy a „kezdeti rajongók nem tudnak menni a végével”. „Pszichológiailag pontosabb lett a negyedik évad, mint az előző, A trónok harcánál meg fordítva történt” - tette hozzá Fehér Balázs Benő. Átbeszéltük, mennyire változott az Egynyári kaland az évadok során, kikből is áll a sorozat nézőtábora, és megvitattuk, érdemes-e odafigyelni a csalódott nézők Facebook-kommentjeire.

Aki esetleg nem nézte az Egynyári kaland-ot, az sem fog elveszni a beszélgetésben, az általános bevezető után a négy színész részletesen kifejtette, kit is játszik a sorozatban. Ez egyrészt remek kedvcsináló az Egynyári-hoz, másrészt megkönnyíti a podcast követéséhez, amelyben szellemesen, ironikus humorral, néha kaotikusan mesélnek Schmidt Sáráék. Szóval kicsit olyan hangulatot teremtettek, amilyen a sorozatot is jellemzi.

Megbeszéltük, mit jelent az Egynyári esetében az, hogy női perspektívából láthatjuk az eseményeket, végigvettük, ki mennyire hasonlít a karakterére, illetve felidézték, hogyan jutottak ehhez a munkához. A harmadik évadban bemutatkozó Benő egészen hihetetlen történettel állt elő: kis híja volt annak, hogy bekerüljön az elsőbe, aztán pedig a másodikba.

Schmidt Sára az Egynyári kaland negyedik évadának forgatásán (fotó: Egynyári Facebook)

Természetesen vicces forgatási történeteket is meséltek, Dani például arra emlékezett vissza, milyen érzés 40 fokos hőségben, egy kocsi belsejében kókadozni, miközben a stáb összes tagja fagyit nyaldos az autó körül. Komolyabb témák is szóba kerültek, például az, hogy egy színésztől elvárható-e, hogy jelre sírva fakadjon egy forgatáson. Sára elárulta, neki ez nehezen megy. Az Egynyári készítésekor felszabadítóan hatott rá, hogy Zomborácz Virág nem akart mindenáron könnycseppeket látni, és ezért sikerült neki elpityeredni. Ami aztán a negyedik évad egyik legerősebb jelenetét eredményezte. A színésznőtől legutóbb egy reklámban kérték ugyanezt, műkönnyet is adtak volna, de ő anélkül oldotta meg a sírást.

Elárulták, mi volt számukra a legnehezebb jelenet a negyedik évadban, egyikük például csalódott volt, hogy hiába ment tele a teste üvegszilánkokkal, nem látszódott belőle semmi a felvételen, így akár egy bábut is rakhattak volna a helyére. A rajongóknak apró reménysugárt jelenthet, hogy a színészek boldogan részt vennének egy Egynyári kaland-mozifilmben, amely a negyedik évadhoz képest tíz évvel később venné fel a fonalat. „Ha lesz még Föld nevű bolygó és filmgyártás” - tette hozzá borongósan Lili. A második évad végén eljátszottak a gondolattal, mi lenne, ha teljes sötétségbe fordulna át a sorozat, ezekből a humoros elképzelésekből is adtak némi ízelítőt.

 

A podcastet az európai parlamenti választás napján vettük fel, így adta magát a kérdés, művészként jó ötletnek tartják-e azt, ha politikai témában is megnyilvánulnak. Sára az Instagramján biztatta a követőit arra, hogy menjenek el szavazni. Karakán véleményt fogalmazott meg Benő, aki szerint olyan korban élünk, amikor bűn hallgatásba burkolózni. Remek érzés volt megtapasztalni, hogy az Egynyári kaland színészei a poénkodás, az önfeledt sztorizgatás mellett az érzékeny témákba is beleállnak. Van véleményük, és azt nem félnek kifejteni. Érdemes lesz rájuk odafigyelni, bármit is csináljanak majd a film, a tévé, a színház világában vagy azon kívül.

A sorozat összes része elérhető Médiaklikken, a teljes beszélgetés meghallgatható az alábbi lejátszóra kattintva, letölthető Soundcloudról, illetve Spotify-on is megtalálható.