Osváth Gábor annyi projekten dolgozik egyszerre, hogy követni is nehéz. Tavaly év végén bemutatták a Nagykarácsonyt, ami az év második legnézettebb mozifilmje lett, a napokban pedig mozikba került a Kilakoltatás, Fazekas Máté Bence első nagyjátékfilmje. Gábor közben pályázatokat ír, határidőket figyel, fesztiválokon pitchel, helyszínt keres, szervezi a Friss Húst, a következő stand-up sztár budapesti előadását, és még kismillió másik munkán rajta tartja a szemét.

Nem tartja magát munkamániásnak, bár az IMDb-oldala mást mutat: 57 kis- és nagyfilm, plusz 10 gyártás alatt lévő cím van a neve mellett.t. És ha már IMDb, az ő szorgalmának köszönhetően került fel rengeteg magyar film a legfontosabb online filmes adatbázisba – a  Kabos Gyula-filmektől a Kisvárosig.

A sokféle filmes munkát két különböző cég segítségével fogja össze: a dokumentum- és rövidfilmek a Filmfabriq keretén belül készülnek, az animációs és más szerelem-projektekre pedig Rév Marcellel, Bucsi Rékával, Szimler Bálinttal és Tóth Lucával megalapították a Boddah-t, ahol most is több animációs kisfilm gyártása zajlik – az egyik román koprodukcióban a Boddah Fadrusz utcai stúdiójában, a másik Franciaországban készül. “Alternatív megoldásokat kell találni az egykapus rendszerben.” – mondja. 

Dressiger László, Nagy Zoltán és Osváth Gábor a Szép csendben forgatásán 

A Boddah keretén belül hozták el Magyarországra 2016-ban Louis C.K. stand-up komikust is, akit számos világhírű előadó követett, a nyár elején többek közt John Cleese, a Monty Python komikusa is Budapestre látogat. Gábor elmesélte nekünk milyen szürreális New York-i kalandokban volt részük Bálinttal, amikor kimentek Louis menedzseréhez, hogyan bukkant fel közben egy Todd Haynes-film forgatásán, és hogy milyen volt a hangulat, amikor pár évvel később, már egy #metoo-botránnyal a háta mögött érkezett vissza hozzánk Louis egy második fellépésre. 

Gábor felidézte első filmforgatási élményeit, ahova még újságíróként ment ki az egyetem idején, ahol egyből olyan sztárokkal kellett interjút készítenie, mint Udvaros Dorottya vagy Jonathan Price. Lelkesedése később munkát is szerzett neki egy Bányató című tévéfilm forgatásán – lótifutiként kávét főzött vagy kutyát sétáltatott, viszont rendezői ambíciói nem lettek. “Ha olyan évfolyamtársai vannak az embernek, mint Reisz Gábor, Tiszeker Dani, Szeiler Péter és Lichter Péter, könnyű volt tehetségtelennek érezni magam.” A kezdeti lelkesedés után, ma már nem ragaszkodik hozzá, hogy a forgatásokon is részt vegyen, a Szép csendben készítésénél pont egy olyan napot választott, ami kis híján tragédiába fordult. 

 

Osváth Gábor és Fülöp Péter, a Kilakoltatás producerei 

Szóba jött a régre nyúló barátsága Orosz Ákossal, aki Fazekas Máté Bence szatirikus filmjében egy bürokrata rémálomba keveredő bírósági végrehajtót alakít. Beszélgettünk a film negatív vonatkozású címéről és Máté humoráról, amit már az Apám szíve című rövidfilmjében is megvillantott. Gábor következő munkája a Budapesti Napló című lengyel-magyar koprodukciós mozifilm, egy 80-as években játszódó coming-of-age történet egy Budapestre látogató lengyel anyáról és fiáról. Szóba jött egy fiók mélyén lévő tini sci-fi filmterve is egy földönkívüli matektanárról, ami nagyon reméljük, hogy egyszer elkészülhet.

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, fent van az Anchor, a Spotify, az Apple és a Mixcloud oldalán, illetve más népszerű podcast-alkalmazásokban is elérhető. 

Menetrend:

 • 04:45 - IMDB-s Gábor
 • 06:40 - Tombol a FOMO
 • 10:10 - Filmfabriq és Boddah
 • 12:00 - Miben más producernek lenni egy animációs filmnél?
 • 17:00 - Stand-up / Louis CK
 • 26:00 - Limuzinnal úton egy indiánrezervátum felé
 • 29:50 - Horror a Szép csendben forgatásán
 • 32:10 - Karácsonyi film hó nélkül
 • 33:50 - Mindent tud már a tűzoltókról?
 • 35:00 - Moziplusszos találkozás Jonathan Pryce-szal
 • 38:00 - Lótifutiból producer
 • 45:45 - Kilakoltatás
 • 53:20 - “Első színész barátja”, Orosz Ákos
 • 58:37 - Budapesti Napló
 • 01:06:00 - Marslakó a matektanárom