„Ha a Casanovában fellépett, mindenki elhallgatott, mindenki figyelt, abbamaradt a beszélgetés, kikapcsolták a kávégépet” – ezekkel a képekkel indul A Király, vagyis Zámbó Jimmy sikertörténete, amikor még nem egy ország imádta, de a tehetségének már híre szállt és egyre többen kerültek a hatása alá. Zomborácz Virág részletesen elmesélte, miért döntöttek úgy, hogy nem egyenes vonalon halad előre a sorozat szerkezete, miért fontos a múltat és a távolabbi jövőt egyszerre megmutatni, már az első epizódban. 

A Király forgatókönyve három író, Zomborácz Virág, Bárány Márton és Akar Péter közös munkája, a sorozat vezető rendezője pedig Kovács Dániel Richárd, aki Virággal közösen mesélt nekünk a kreatív csapat együttműködéséről. Szóba jött az ötlet csírája, ami Bodzsár Istvántól származik, és ami végül Hermann Péternél, a showrunnernél kötött ki. 

A fiatal Jimmy táncosnők között / Forrás: RTL

A 2001. január 2-án elhunyt énekes alakja, hangja, egyénisége megkerülhetetlen, az első igazi, rendszerváltás utáni bulvárhős, akit lehet imádni és utálni is, de véleménye mindenkinek van róla. Minket az érdekelt, a kreatív csapat miért látta meg benne egy tízrészes sorozat lehetőségét, mi fogta meg őket ebben az erősen antihős-történetben. Az énekes alakját bizonyos körökben máig izzó imádat veszi körül – nem véletlenül a sorozat egyik legmegrázóbb központi alakja egy elvakult rajongó lány, akit Döbrösi Laura alakít. Kíváncsiak voltunk, Virág és Dániel mit gondoltak Jimmyről még a sorozat előtt, mennyiben változott róla a véleményük, és hogy melyik dala vált időközben a kedvencükké. És persze az is érdekelt minket, ők kit imádtak annyira, ahogy Jimmyt szokás imádni.

A Király írását hosszas kutatómunka előzte meg, ami az archívok átválogatása mellett hosszas interjúkat jelentett Jimmy családtagjaival és barátaival, felesége, Edit asszony pedig olyan nagy mennyiségű, sosem látott családi videót bocsátott az írók rendelkezésére, ami az énekes ismeretlen, zárkózottabb életébe is betekintést nyújtott. Jimmy özvegye emellett az egész csepeli házat átengedte a forgatócsapatnak, így hátborzongató módon abban a szobában tudták leforgatni a Király halálát, ahol az tényleg megtörtént. A beszélgetésből kiderül, mennyit változott a ház 2001 óta, mennyi valódi relikvia kerülhetett be a sorozatba, és hogy Jimmy tényleg tízezresekkel díszítette-e fel az utolsó karácsonyfáját.

Jimmy és a rajongója / Forrás: RTL

Jimmy személyisége két nagyszerű színész alakításában bontakozik ki a sorozatban: Olasz Renátó alakítja a fiatal, feltörekvő, egyre ambíciózusabb énekest, míg Nagy Ervin már az országszerte népszerű, viszont egyre antipatikusabb, önteltebb Jimmyt testesíti meg. Virággal és Dániellel erről a kulcsfontosságú színészváltásról beszélgettünk, hogy melyik karakternél érezték még fontosnak a színészváltást, és hogy milyen volt Renátót és Ervint először az ikonikus hajkoronában látni. Nagy Ervint már az első napján rögtön a mélyvízbe dobták, talán a legnehezebb jelenettel indította A Király forgatását.

Bár Jimmy már nem él, a családjának egy-egy tagja máig aktívan mozog a közéletben, felmerült tehát a kérdés, hogy milyen jogi vonatkozása van annak, amikor valódi, még élő személyekről készül fikciós sorozat, mennyire van szigorúan véve a nevük, a karakterük használata, legyen szó magánszemélyről vagy ismert alakról. Beszélgettünk a költségvetés korlátairól és a CGI használatáról is, amit főleg az egyetlen, igazán nagy tömegjelenetnél volt szükséges alkalmazni.

Jimmy és családja / Forrás: RTL

Jimmy ikonikus gesztusait el tudta sajátítani a két színész, de az is fontos kérdés volt, hogy kinek a hangján csendülnek fel az ikonikus slágerek, itt lépett a képbe Peter Srámek, aki sok oktávjával félelmetesen jól utánozza a Király énekhangját, de nehéz feladatból neki is jutott, például abban a jelenetben, amikor Jimmy részegen áll a színpadra. A tragédia végül elkerülhetetlen, Jimmy a mennybe megy – többek közt a katartikus finálét is felidézzük a sorozat készítőivel.

A Király összes része elérhető az RTL+ streaming oldalon.

Menetrend:

 • 02:00 - Zámbó Jimmy ellentmondásos karakter
 • 05:20 - A sorozat eredettörténete, miért pont Jimmy?
 • 11:00 - Munkafázisok, előinterjúk Jimmy életének fontos szereplőivel
 • 16:00 - Váltás a Jimmyk közt
 • 21:00 - Élő személyek bemutatása
 • 27:00 - Zámbó Krisztián cameoja
 • 39:00 - „Igaz történetek és hazugságok alapján”
 • 44:00 - Rendszerváltás és a Jimmy legendák
 • 51:00 - Jimmy és a magyar néplélek
 • 57:00 - Peter Srámek, Jimmy hangja
 • 01:00:00 - Rajongás
 • 01:04:00 - Költségvetés
 • 01:09:00 - A csepeli ház és az eredeti kellékek
 • 01:14:00 - Nagy Ervin határátlépései és a parókája
 • 01:18:00 - Az éneklő gesztusok összehangolása
 • 01:24:00 - A Király Magyarországon kívül is működhet?

A podcast meghallgatható a lenti lejátszóra kattintva, illetve elérhető Anchoron, Spotify-on, iTunes-on, illetve más népszerű podcast-alkalmazásokban.

 

Címlapképen: Kovács Dániel Richárd és Zomborácz Virág / Készítette: Pozsonyi Janka