Tizenöten vágtak neki március 4-én 15 órakor a Csepel Plazában, hogy a folyamatos filmnézés 123 órás rekordját megdöntsék. A kísérlet különlegessége, hogy kizárólag erőszakmentes animációs alkotásokat néztek majdnem öt napon keresztül: megnézték a Macskafogó első és második részét, Az erdő kapitányát, a János vitézt, a Szaffit, a Ludas Matyit, Az idő urait, A hetedik testvért, illetve a Vili, a veréb, a Hugó, a víziló meséket. A Guinness-kísérletet bárki élőben követhette, azaz a kezdéstől a végéig ingyen be lehetett ülni a terembe, és a résztvevőkkel együtt lehetett nézni az animációs alkotásokat. A filmeket lényegében megállás nélkül nézni kellett, óránként 5 perc, vagyis kétóránként 10 perc pihenő állt rendelkezésre, erre négy órás ügyeleti rendszerben non-stop két tanú felügyelt. A mozizók ellátásáról, hideg-meleg ételről-italról és orvosi szolgálatról a szervezők gondoskodtak.

animania_500_1
A Csepel Plaza mozijában zajlott a kísérlet

18 éven felüli egészséges embereket vártak a kísérletre: a több mint ötven jelentkező közül végül tizenöten kezdték meg a filmnézést. A rekordkísérletre egy 18 éves csepeli ikerpár is jelentkezett, valamint egy 53 esztendős férfi a fiával. 18 óra után esett ki az első versenyző, 52 óra után lettek 8-an, 68 óra után hárman maradtak, 99 óra után maradt egyedül a nyertes, aki 104 órán át bírta. 104 órán keresztül nézte a rajzfilmeket Fölkl László 52 éves gépkocsivezető, Az 1999-es magyar rekord megdőlt, a világrekordhoz még 20 óra kellett volna.

A néhány perces Leo és Fred, illetve Magyar Népmesék részeit is beleszámítva csaknem 300 animációs alkotást nézett meg. Ezekből harmincat DVD-ről vetítettek, a többit kópiáról. Utóbbi annyit jelent, hogy László 86 kilométernyi filmtekercset tekintett meg.

"Igyekeztem az elején minél kevesebb stimuláló szert fogyasztani, az első energiaitalt péntek este ittam. A második nap hajnala volt a legnehezebb. A sok fiatal már csütörtök este ivott kávét vagy Red Bullt, én péntek estig tiszta voltam, ezért tudtam akkor új lendületet venni. Nagyon sokat vezettem az éjszakában, ha rám jött a fáradt, narkós állapot, akkor stresszoldó labdát és marokerősítőt használtam. Gyakran lihegtem ilyen helyzetben, amitől oxigéndúsabb lett a vérem, és megszűnt az agyamban a fáradtságérzet. Ezekkel a praktikákkal maradtam fenn 104 órát." László 10 kávét és 6 energiaitalt ivott, és több alkalommal fekete teát is. A családja, felesége, és két felnőtt fia is meglátogatta őt. Az egyik volt középiskolai osztálytársa egy közösségi oldalon értesült a mozimaratonról, és rengeteg ismerőst, barátot odacsődített a moziba, ők a rekordkísérlet végéig vele maradtak." László győzelmével egy laptopot nyert, a második helyezett Molnár Gergely; aki hétfőn 16 óra 57 perckor fejezte be a filmnézést; egy videókamerával gazdagodott. Ezen kívül mind a 15 induló egy páros éves bérletet kap a Cinema Csepel filmvetítéseire.

animania_500_2
104 óra rajzfilm után

1999-ben hat magyar fiatal állította fel a folyamatos filmnézést világrekordját: az egy lányból és öt fiúból álló csapat 1999. július 23-25 között szervezte a Mega Mozi Maraton nevű akciójukat, melynek keretében a Lurdy Ház egyik mozitermében 37 óra 25 percig nézték a vásznat, akkor a három legkitartóbb versenyző tíz perc híján 40 óráig bírta. 1999-ben 20 filmet néztek meg elejétől a végéig, filmenként 5, három filmenként 15 percet pihenve. A próbatétel alatt 25 pizzát, 8 termosz kávét, 85 zacskó pattogatott kukoricát és 400 liter üdítőt fogyasztottak. A rekorderek: Bulla Hajnalka, Galla Krisztián, Lantai Gábor, McMenemy Márk, Puska Tamás és Belényi Zoltán voltak - utóbbi volt riporterünk a Csepel Plázában készült videónkban.