A Krakkói Magyar Centrum évtizedes hagyománnyal bíró programja minden évben lehetőséget teremt a lengyel közönség számára, hogy megismerkedjen a magyar filmművészet legfrissebb filmtermésével és legifjabb alkotóival.

Az idei válogatásban tíz új produkció (öt nagy- és öt kisjátékfilm) szerepel. A nyitófilm Herendi Gábor rendezése, a Kincsem, amely a tavalyi év legnézettebb magyar filmje volt. A menekültekről szóló párbeszédet szeretné árnyalni Vranik Roland többek között a Fantastoporto Nemzetközi Filmfesztivál legjobb forgatókönyvnek szóló díját elnyerő filmje, Az állampolgár, és Fabricius Gábor rövidfilmje, a Dialógus.

1945 (Török Ferenc, 2017)

Török Ferenc világszerte elismert munkája, az 1945 a múlttal való szembenézés szükségességét hangsúlyozza, míg a válogatás másik fekete-fehér alkotása, a Politzer Péter rendezte Férfikor három budapesti férfi mindennapjaiból villant fel jeleneteket. A szemlét az athéni Anatomy, Crime & Horror fesztiválon a legjobb speciális effektek, a legjobb operatőr (Nagy András) és a legjobb mellékszereplő (Anger Zsolt) díjával kitüntetett film, a Hurok zárja Madarász Isti rendezésében.

A Filmalap támogatásával megvalósuló rendezvény fő partnere a LOT lengyel légitársaság. A Magyar Filmtavaszra Herendi Gábor, a Kincsem rendezője is ellátogat.

Címlap: Az állampolgár (Vranik Roland, 2017)