A válogatásban több korábbi fesztiválon díjazott alkotás is felbukkan majd, köztük a tavaly Európai Filmdíjat nyert The Chicken, Una Gunjak német-horvát koprodukciós filmje, a francia Morgan Simon Try to Die Young című munkája vagy a holland alkotópáros, Thomas Baerten és Wim Geudens által jegyzett De Smet is - közölték a szervezők az MTI-vel.

Személyesen is jelen lesz a fesztiválon Laurent Ardoint, a francia háborús musical, az Amour et Commando rendezője, de a Gas Stationt jegyző olasz Alessandro Palazzi vagy a német 90 Degrees North alkotója, Detsky Graffam is elkíséri filmjét Budapestre.

A magyarok közül a néhány hónapja a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon díjat nyert Bertóti Attilával találkozhatnak a nézők, a több visszatérő alkotó között Hörcher Gábor Ricsi című filmjével érkezik, Géczy Dávid A győztes című munkájával száll harcba a sikerért.

A felhívásra idén 77 országból 1189 rövidfilm érkezett, amelyeket a Rimóczi László, Mester Ákos, Csüllög Edina, Dér Asia, Orosz Annaida, Patrovits Tamás alkotta előzsűri csaknem három hónapon keresztül mustrált. A versenyprogramba került 69 alkotás 28 országból származik, az európai nagyok mellett olyan helyekről, mint Azerbajdzsán, Bahrein, Kína, Irán vagy Tajvan. A legtöbb filmet beküldő Spanyolország, Németország és Magyarország képviselteti magát a legtöbb alkotással a versenyben is, a magyar filmekkel az élen.

A nemzetközi zsűribe Wolfgang Leis marketingszakértő mellett Michael Havas cseh-új-zélandi forgatókönyvíró, filmrendező, Daniel Vadocky szlovák filmes szakember, valamint a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi igazgatója, Bereczki Csaba kapott meghívást. Ők döntenek a három fődíj, a hét kategóriadíj és a tavaly első ízben kiosztott két különdíj sorsáról.

Ezek mellett lesznek új elismerések is: a médiatanács két 500-500 ezer forintos jutalmat ad a legjobb magyar kisjátékfilmnek és a legjobb magyar animációs alkotásnak, a Sziget Kft. hetijegyet ajánlott fel egy háromfős mini stáb részére 2016-ra, forgatási engedéllyel együtt, az amerikai InkTip pedig forgatókönyv-fejlesztési díjakat oszt majd. A versenyprogram, valamint az abból éppen hogy kiesett, de kiemelkedő alkotásokat bemutató információs vetítések mellett idén is megrendezik a szombati magyar panoráma napot, amely során valamennyi benevezett magyar alkotás megtekinthető lesz. A nagy zsűri mellett az Országos Diákzsűri is értékel majd.

A versenyfilmeket három nap alatt 15 egyórás blokkban tekinthetik meg az érdeklődők a Puskin mozi Amarcord termében, majd esténként az ismétlő vetítéseken a Corvintetőn.  A versenyfilmek láthatók lesznek szolnoki TISZApART moziban és a soproni Búgócsiga Akusztik Gardenben, továbbá Nagyváradon, Érsekújváron és Ungváron is.     

Az összes filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítik.