A januárban indult válogatás után kilenc projekt kap lehetőséget a fejlesztésre. Forgatókönyvírók, producerek és rendezők vehetnek részt a forgatókönyv- és projektfejlesztési programban, mely márciusban Pozsonyban indul el, Prágában és online folytatódik, majd a Karlovy Vary Filmfesztiválon ér véget, ahol a nyertes projekt 10 000 eurós jutalomban részesül. Ezt a díjat korábban már hazahozta magyar film: Hevér Dániel és Kertész Zsanett Valami madarak című munkája, amely azóta már le is forgott, és a tervek szerint idén mutatják be.

A Puha órák egy pszichodramatikus technika neve, amit leginkább gyerekek gyászfeldolgozásában használnak. A rendező korábbi interjúnkban azt mesélte, hogy a film főhőse, ugyanúgy, mint az Affrikátáé, egy 50-es évei végén járó nő. "A fia tíz évvel ezelőtt külföldön tűnt el. Amikor a nő volt férje ismét apa lesz az új barátnőjétől, a főhős teljesen szükségtelennek, haszontalannak kezdi érezni magát és fékezhetetlen vágy támad benne, hogy megtalálja az eltűnt fiát, bármi is annak az ára. Ahogy közeledik az új gyermek születése, a nő úgy szakad el egyre jobban a valóságtól, míg végül felfedezni véli a fiút egy vadidegenben. Mégis, ebben a kapcsolatban biztonságos körülmények között élheti újra nemcsak az anyaságot, de saját nőiességét is, és ami ennél fontosabb, hogy megszületik benne a mindennapi bizonytalanságra épülő életszakasz lezárásának igénye.” Gyimesi a Puha órákat korábbi filmjei, az Affrikáta és a Negyven év ötvözeteként fogja fel.

Az Affrikáta főszereplője egy fogyatékkal élő gyermeket nevelő anya, aki a horvát tengerparton kerül morális dilemmába. A film elérhető az RTL+ streamingszolgáltató műsorán.