Nem Oscar díjas, de a miénk

A legjobb hangvágás kategória díját A család kicsi kincse két komikusa, Steve Carell és Greg Kinnear adta át. Az eredmény nem váratlan: a Levelek Iwo Dzsimából, a japán nyelvű háborús film hangmérnökei, Alan Robert Murray és Bub Asman érdemelték ki az elismerést. Gyorsan megkapja a Dreamgirls is az első díját a legjobb hangkeverésért, (Michael Minkler, Bob Beemer, Willie D. Burton), látszólag azért, hogy felvezessék a Dreamgirls parádéját a mellékszereplő kategóriában.

Eddie Murphy is hoppon marad, az Oscar bezöldül

Noha a férfi mellékszereplő díja Eddie Murphynek állt, már a bevonuláskor feltűnően hideg és kimért volt - jól tette, ugyanis a díjat végül Alan Arkin, A család kicsi kincsé-nek heroinista nagypapája nyerte. Az este első meglepetése, amely tovább erősíti a ceremónia köré szőtt mítoszokat, miszerint bárki nyerhet és nagyon izgalmas az idei gála.

A filmzenei díjak élő prezentálása után a környezetvédelem iránt elkötelezett Leonardo DiCaprio és az egykori demokrata alelnök, Al Gore érkezik a színpadra, hogy bejelentsék: az Oscar zöld lesz ezentúl, ami azt jelenti, hogy környezetbarát és energiatakarékos módszerekkel készültek a gálára. "És egyáltalán nem volt olyan nehéz, mint azt gondolják" - mondta az egykori alelnök, majd nem jelentette be, hogy indulna az amerikai elnöki posztért.

A legjobb animációs film díját Fiona hercegnő hangját kölcsönző Cameron Diaz konferálta fel. Az elismerést a Táncoló talpak nyerte.

Teljes a kavar a díjak sorrendjét illetően: az adaptált szkriptek díja előtt a Good Will Hunting-gal forgatókönyvírói Oscart nyerő Ben Affleck konferál fel egy összeállítást az írók filmes megjelenítéséről. A díjat azonban Helen Mirren és Tom Hanks adja át a Szigorúan piszkos ügyek-et Bostonba átültető William Monahannek. Scorsese filmjének első díja az este folyamán, a Borat egyetlen jelölését nem váltotta szobrocskára.

A legjobb jelmez díját Az ördög Pradát visel két szereplője, Anne Hathaway és Emily Blunt konferálta fel, akik a filmben a kőkemény Vogue főszerkesztő asszisztenseit alakították, vihogós prezentációjukat jéghideg arccal fogadta a közönség soraiban ülő Meryl Streep. Az este legjobb teljesítményét eddig Sofia Coppola filmje nyújtja: egyetlen jelölést kapott a francia királyné életét a nyolcvanas évek ütemeire adaptáló Marie Antoinette - a legjobb jelmez kategóriában, amelyet Milena Canonero díjra is váltott. A film magyar moziforgalmazásra nem kerül, áprilisban jelenik meg DVD-n.

A legjobb operatőri teljesítmény

A gála másik magyar  vonatkozása  Zsigmond Vilmos, akit az öt legjobb operatőr közé soroltak a Fekete Dáliá-ban (magyar bemutató: március 22.) nyújtott eljesítményéért. A filmnek ez az egyetlen jelölése. A díjra a Children of Men operatőre volt a legesélyesebb, de végül sem Emmanuel Lubezki, sem Zsigmond Vilmos, de az Illusionist operatőre, Dick Pope sem váltotta díjra egyetlen jelölését, az elismerésben ugyanis A faun labirintusá-nak operatőre, Guillermo Navarro részesült.  A film harmadik elismerése, az operatőr első jelölését váltotta díjra.

A legjobb látvány és a legjobb operatőr - A faun labirintusa

A legjobb vizuális effektek díját nem a Poseidon és nem a Superman visszatér nyerte, hanem a Karib tenger kalózai-nak bronxi csapata vihette haza.

Újabb meglepetés az este folyamán: a legjobb külföldi film díjánál mindenki Guillermo del Toro és A faun labirintusá-nak győzelmére számított, a díjat azonban A mások élete című német film nyerte el - láthatóan Florian Henckel von Donnersmarck rendező meglepetésére.

Azért az Akadémia nem hagyta lógva a Dreamgirls-t: a női mellékszereplő díját az American Idol-ból korán kiesett Jennifer Hudson nyerte - a dalolászása ezúttal szobrocskát ért. Jennifer Hudson a  bevonuláskor egyébként még azt magyarázta az ABC riporterének, hogy nem tartja magát színésznőnek.

A legjobb rövid dokumentumfilm kategóriában a Blood of Yingzhou District nyert, a legjobb dokumentumfilm díját végül Al Gore filmje, a Davis Guggenheim rendezte Kellemetlen igazság vihette haza, ami nem volt túl nagy meglepetés, a gála folyamán már kiderült, hogy a Filmakadémia kedveli a munkásságát.

Életműdíjat kapott Morricone

A 78 éves mester négy és fél évtizedes pályafutása során több mint 400 film zenéjét komponálta, összesen ötször jelölték az aranyszoborra, ám egyszer sem kapta meg.

A zenei tematika folytatódott: a legjobb eredeti filmzene díjával a Bábel is megkapja első elismerését: a Gustavo Santaolalla által szerzett muzsika legalább annyira rendben van, mint a film maga. A Good German egyetlen jelölése a filmzene volt, nem lett belőle díj.

Ezután visszatértünk az eredeti forgatókönyvekhez: az elsőfilmes Michael Arndt forgatókönyve az ideggyenge család roadmovie-járól szóló A család kicsi kincse máris Oscar szobrot ért a Filmakadémia szemében. 

Még egy Al Gore díj következett: "ez nem demokrata vagy republikánus kérdés, hanem zöld" -mondta Melissa Etheridge, amikor átvette "I Need To Wake Up" című szerzeményért a legjobb betétdalnak járő elismerést. A Dreamgirls ezzel jól pofára esett: nyolc jelöléséből a legjobb hangkeverését és a legjobb mellékszereplőt váltotta csak valóra, míg az Inconvinient Truth csatlakozott a 100%-on teljesítők csapatához: mindkét jelölését (Legjobb dokumentumfilm és Legjobb betétdal) díjra váltotta, és történelmet is írt: az Oscar történelmében először díjaztak dokumentumfilm számára írodott dalt.

Scorsese rákezd, Mirren és Whitaker arat

A legjobb vágás díját A tégla kapja. "Soha nem állnék itt, ha nem vele dolgoztam volna" - mondta a harmadik Oscarját átvevő Thelma Schoonmaker, Scorsese állandó vágója.

Phillip Seymour Hoffman, a tavalyi év legjobb aktora érkezik, hogy átadja a legjobb színésznőnek járó elismerést. Helen Mirren szépen leiskolázta a mezőnyt, természetes volt, hogy neki jár a szobrocska. "Soha nem hittem volna, hogy egyszer Angliát képviselhetem az Oscaron. Olyan jól sikerült a szerep megformálása, hogy a tükörbe nézve már én is A királynő-t láttam a saját arcomban" - magyarázta Helen Mirren a bevonuláskor az ABC riporterének. Most is II. Erzsébetnek köszönte meg az elismerést: "Erzsébet ötven éve őrzi a tartását és a frizuráját. Ha ő nem lenne, akkor én sem állhatnék ma este itt, és nem lehetnék én A királynő. Köszönöm neki.".  

Forest Whitakernek akárcsak tavaly Phillip Seymour Hoffmannak, igencsak kijárt már az elismerés. A Micky Mouse klubból érkező Ryan Gosling még ráér nyerni, (pedig még a mamáját is magával hozta), Peter O'Toole nyolcadik jelölését sem váltotta díjra, Leonardo DiCaprio pedig még mindig nem érett meg az elismerésre - a Blood Diamondban nyújtott szereplése sem volt elég a szobrocskához. "Hiszem, hogy lehetséges, lehetséges, mindenkinek lehetséges - az első filmeket autós mozikban láttam. Szerettem volna mindenkihez eljutni. Művésztársaimmal együtt vallom, hogy egyesíteni tudjuk az embereket. Köszönöm Istennek, hogy ebben az életemben megkaphattam a díjat, viszem magammal. ". A színésznek a Last king of Scotland-ban nyújtott alakításáért járt az elismerés.

Csak Wahlberg nem nyert, pedig ő volt a legjobb a filmben


Oscar könyörületből

Megtörtént a lehetetlen: Martin Scorseset standing ovation fogadta legjobb rendezőnek járó elismeréséért. "Biztos az én nevem volt a borítékban?" - kérdezte Marty, bár amikor George Lucas, Steven Spielberg és Francis Ford Coppola, azaz De Palma és Scorsese híján az úgynevezett "Movie Brats" felment a színpadra átadni, sejteni lehetett, hogy kinek áll a zászló. Scorsese forgatókönyvírójával ellentétben nem felejtette ki a hong kongi film készítőit beszédéből. "Neked kell kapni, mostanában mindenki ezt mondta nekem - nekik is köszönöm." Ezek után már meg sem lepődtünk, hogy a legjobb film díját is a remake kapta.

A Bábel hat jelölésből csak a filmzenét kapta meg, ám a legszebb öröm a káröröm: Clint Eastwood két filmmel érkezett, mégis üres kézzel távozik. Al Gore és Marty nagy estéje volt ez.

A díjazottak teljes listája

Legjobb dokumentumfilm: Kellemetlen igazság

Legjobb rövidfilm: West Bank Story

Legjobb rövid dokumentumfilm: The Blood Of Yingzhou District

Legjobb animációs rövidfilm: The Danish Poet

Legjobb filmzene: Bábel (Gustavo Santaolalla)

Legjobb betétdal: Melissa Etheridge: I Need To Wake Up (Kellemetlen igazság)

Legjobb látvány: A Faun labirintusa

Legjobb hangkeverés: Dreamgirls

Legjobb hangvágás: Levelek Ivo Dzsimáról

Legjobb jelmez: Marie Antoinette

Legjobb smink: A Faun labirintusa

Legjobb vizuális effektusok: A Karib-tenger kalózai 2

Legjobb női mellékszereplő: Jennifer Hudson (Dreamgirls)

Legjobb férfi mellékszereplő: Alan Arkin (A család kicsi kincse)

Legjobb női főszereplő: Helen Mirren (A királynő)

Legjobb férfi főszereplő: Forest Whitaker (The Last King of Scotland)

Legjobb eredeti forgatókönyv: A család kicsi kincse (Michael Arndt)

Legjobb adaptált forgatókönyv: A tégla (William Monahan)

Legjobb vágás: A tégla (Thelma Schoonmaker)

Legjobb fényképezés: A Faun labirintusa (Guillermo Navarro)

Legjobb rendező: Martin Scorsese (A tégla)

Legjobb animációs film: Táncoló talpak

Legjobb idegen nyelvű film:  A mások élete (Németország)

Legjobb film: A tégla