A versenybe válogatott műveket 6 tagú szakmai zsűri bírálja el, Szabó Gábor operatőr (HCA) zsűrielnök mellett Pálfi György és Gigor Attila rendezők, a tavalyi fődíjas francia Claire Mathon (Portré egy lángoló fiatal lányról) és Nyoszoli Ákos operatőrök, valamint Török-Illyés Orsolya színművész döntenek az alkotásokról. A kritikuszsűrit három filmes szakember: Pozsonyi Janka, Kolozsi László és Varró Attila alkotják.

A versenyfilmek mellett gazdag kísérőprogram várja a filmrajongókat, tematikus sorozatok és workshopok teszik változatossá a seregszemle öt napját. A fesztivál névadójához minden évben kapcsolódik valamilyen esemény, idén Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr kollégáinak a filmjei közül válogattak a szervezők egy csokorra valót. A nyitónapon például az 1972-es Kabarét vetítik, de műsoron lesz többek között a tavalyi év legjobban várt filmje, a Dűne, továbbá a Vérző olaj, A Gyűrű Szövetsége, a gyerekeknek és a felnőtteknek pedig egyaránt élményt nyújtó A leleményes Hugo is.

Timothée Chalamet és Rebecca Ferguson a Dűne című filmben

A délelőtti beszélgetések egyikén a bűnfilmek képi világát járják körbe a résztvevők Varró Attila moderálásával – a témához „illusztrációként” délutánonként három sikeres magyar krimi is műsoron lesz -, egy másik alkalommal a fesztivál idei életműdíjasával, Grunwalsky Ferenccel beszélget pályafutásáról Varga Balázs.

Május 25-én az AR és a VR világával, vagyis a kiterjesztett (vagy kevert) és virtuális valóság technikai és felhasználói sajátosságaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők Herner Dániel producer és többek között Erdély Mátyás, a Saul fiaban saját élmények szerzésére is lesz lehetőség.

Érdekesnek ígérkezik Vágvölgyi B. András új regényének a bemutatója is. A Greed című kötet egyik szála Stroheim Gyilkos arany (eredetileg Greed) című filmjéhez is elvezet, így a beszélgetés előtt Darvas Kristóf élő mozizongorázásával az eredetileg 10, de később 4 és fél órásra rövidített némafilm 60 perces vágott változata is látható lesz.

Dögkeselyű

Összességében igen bőséges lesz a filmválaszték. A kőmoziban újra nagy vásznon lehet megnézni az Isteni műszakot, A nyomozót, és a hazai krimik etalonjának számító Dögkeselyűt. A Széchenyi téren a csillagos ég alatt vetítik a Jancsó-Grunwalsky páros remekét, a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című, sajátos hangulatú opuszt, Mészáros Márta nagysikerű Aurora Borealis című drámáját, s ugyanitt Pálfi György unikális montázsfilmjét, a Final Cut-ot is végigszórakozhatja, aki lemaradt róla.

A nagyközönségnek szóló programok mellett két szakmai találkozónak is otthont ad a fesztivál. A Magyarország Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló „Film art connects cross-border region – FILMYing” projekt két eleme is lebonyolításra kerül a fesztiválon, továbbá az Art Mozi Egyesület is itt tartja soron következő elnökségi ülését.

Forrás: ZSIFF