Illeszkedve a filmigazgatás és a magyar filmfesztiválok témakörökben folytatott kutatásokhoz, publikált, illetve kiadás előtt lévő kötetekhez, a korábbi eseményekhez hasonlóan most is széles körben elismert szakemberek vendégeskednek a Hild-villában.

Az idei év tavaszi szemeszterében A Hagyomány és haladás - Beszélgetések a magyar filmszakma kiemelkedő szereplőivel című filmes tematikájú online estekből kettőt szervezett az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet. Első alkalommal, március 31-én a magyar filmigazgatás került fókuszba, majd május 26-án A magyar filmfesztiválok múltját, jelenét és jövőjét tekintette át az est moderátora Takó Sándor MMA ösztöndíjas vendégeivel, Kollarik Tamással, Mikulás Ferenccel, Demeter Évával és Zágoni Bálinttal.

Június 23-án végéhez ér a szemeszter és ezzel együtt lezárul a 2021-ben indított Hagyomány és Haladás című beszélgetéssorozat is. A magyar filmfesztiválok múltja, jelene, jövője II. filmszakmai est házigazdája ezúttal Petri Zsolt MMA ösztöndíjas, vendégei pedig Kollarik Tamás, Lovass Tibor, Muszatics Péter és Deák Dániel lesznek.

Magyar Mozgókép Fesztivál 2022

Lovass Tibor 2002-től elnökségi tagja a Helyi Televíziók Országos Egyesületének, amelynek 2016-tól választott elnöki tisztségét is betölti. A kommunikációt, a televíziózást és a filmezést a Nyugat-Magyarországi Egyetem Médiatudományi Tanszékén oktatta közel két évtizeden keresztül. Jelenleg az ELTE SEK TáTK Gazdaságtudományi Tanszékének óraadója. 18 éve alapító-szervezője a Göcsej Filmszemlének, 2014-től pedig a Savaria Filmszemlének. 2008- tól elnökként irányítja a Nyugati Régió Kommunikációs Egyesületet, amely 33 tagjával az első hazai médiaklaszter alapítója volt. 2019-ben kezdeményezésére megalakult a Savaria Filmakadémia Egyesület, amely a filmszemlék mellett szakmai konferenciákat, képzéseket, tréningeket szervez.

Muszatics Péter tanulmányait a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen és a prágai FAMU-n végezte. Számos irodalmi és filmes témájú írása és három kötete jelent meg, legutóbb a Bécs, Budapest, Hollywood - Ausztria-Magyarország hatása az amerikai filmre és az Orosz történetek. A Magyar Mozgókép Fesztivál programigazgatója és 16 éve a legnagyobb magyarországi nemzetközi filmfesztivál, a CineFest egyik főszervezője.

Muszatics Péter a 2021-es Magyar Mozgókép Fesztivál sajtótájékoztatóján (fotó: MTI / Vasvári Tamás)

Deák Dániel alapította a Daazo.com-ot – a MEDIA program által támogatott internetes rövidfilmmegosztó weboldalt, amely számtalan minőségi rövidfilmet tett elérhetővé az interneten, többek között Rofusz Ferenc életművét. 2007 és 2010 között a Nisi Masa – Network of Young European Cinema igazgatósági tagja, 2015 és 2020 között a Filmalap Inkubátor Program szakmai vezetője. Magyarország legnagyobb rövidfilmes fesztiváljának, a Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválnak az alapítója és vezetője, valamint szintén ő alapította a közép-európai fiatal filmesek bemutatkozási fórumát, a BDFF-et. Számos publikáció és magazin elkészítésében vett részt, többek között a World of Shorts, a Hungarian Film Magazine vagy a Friss Hús Future Cinema magazinjának kiadója és szerzője.

Kollarik Tamás, mint a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem oktatója, a Magyar Média Mecenatúra program volt vezetője, az ART Bizottság elnöke, az NFI Televíziós Döntőbizottságának tagja vesz részt a beszélgetésen.

A június 23-i esemény 18 órától élőben követhető az intézmény Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján.

Címlapkép: Deák Dániel a 10. Friss Húson (Fotó: Oláh Gergely Máté) / Forrás: MMA, Friss Hús Budapest