A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) film- és tévékritikus szakosztályának, valamint a Magyar Filmművészek Szövetsége filmkritikus szakosztályának tagjai a legjobb filmnek Hartung Attila filmjét, a FOMO - Megosztod, és uralkodsz-t válszották. A legjobb rendezés díját Bagota Bélának ítélték oda Valan - Az angyalok völgye című filmjéért, míg a legjobb animációs filmért járó elismerést Kreif Zsuzsa, Turai Balázs és Bera Nándor Candide kalandjai című alkotása érdemelte ki.

Csoma Sándor Casting című filmje a legjobb kisjátékfilm díját kapta, míg az előző év legjobb dokumentumfilmje Hegedűs Péter Lili című alkotása lett. A legjobb forgatókönyv díját Muhi Klára és Tóth Barnabás érdemelte ki az Akik maradtak című filmért. A legjobb első film díját Kárpáti György Mór Guerilla című filmje kapta, operatőri díjban Dévényi Zoltán részesült a Curtiz és a Déva című alkotások fényképezéséért.

Bagota Béla: Valan

Duszka Péter Gábornak a legjobb vágás díját ítélték oda a FOMO - Megosztod és uralkodsz című filmért. Szőke Abigél és Hajduk Károly érdemelte ki a legjobb női főszereplőnek, illetve a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést az Akik maradtak című filmben nyújtott alakításért.

A legjobb női epizódalakítás díját Kerekes Éva kapta a Drakulics elvtárs című filmben nyújtott játékáért. A legjobb férfi epizódalakítás díját idén ketten érdemelték ki: Molnár Levente az Apró mesék és a Foglyok című filmekben nyújtott alakításáért, valamint Nagy Ervin a Drakulics elvtárs című filmben nyújtott játékáért. Cserhalmi Györgyöt életműdíjjal tüntették ki. 

A Magyar Filmkritikusok Díját immár 58. alkalommal adták át az előző év legjobbnak ítélt teljesítményeiért.

Forrás: MTI