A nagyszabású kanadai seregszemle elsőfilmes versenyében mutatkozik be Hules Endre A halálba táncoltatott leány című első játékfilmje - tudatta a Magyar Filmunió. Észak-Amerika vezető nemzetközi filmfesztiválja csütörtökön kezdődik 70 ország részvételével. A magyar-szlovén-kanadai koprodukció az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos operatőri közreműködésével, Melkvi Bea, László Zsolt, Hules Endre és a Honvéd Táncszínház együttesének főszereplésével készült. A film egy táncosból lett impresszárió története, aki húsz év után visszatér szülőföldjére, Magyarországra, és úgy dönt, hogy volt szerelmével és öccsével felújítják utolsó közös sikerüket, A halálba táncoltatott leány balladájából készült táncdarabot. A Budapesten forgatott mozgókép gyártója a Cinemafilm, producere Garami Gábor. Hules Endre filmjét a nemzetközi közönség Montrealban láthatja először, ahol a legjobb elsőfilm Arany Zenit-díjáért folyó versenybe idén mindössze 26 alkotás kapott meghívást. A halálba táncoltatott leány novembertől a hazai mozikban is látható lesz. Amint arról már korábban beszámoltunk, Sipos József legújabb Márai-adaptációját is bemutatja 35. Montreali World Filmfesztivál.


Nézd meg A halálba táncoltatott lány előzetesét!


Locarno legjobb rendezője a Cinefesten

Néhány napja a legjobb rendezés díját nyerte Adrian Sitaru Szívből jövő szeretetből című filmjével a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon. A magyar koprodukcióban készült film hazai ősbemutatója a CineFest versenyprogramjában lesz szeptemberben. Sitaru előző filmje, a szintén nagy kritikai és fesztiválsikert aratott Sporthorgászat is Miskolcon rajtolt két éve, a női főszereplő, Maria Dinulescu (a román újhullám egyik legnagyobb sztárja például a California Dreamin'-ből ismerős) is a CineFest vendége volt. Miskolc a tervek szerint ismét vendégül látja az alkotókat: a rendezőn kívül a film magyar társproducerét, Vágási Emőkét, sztárjait: Tóth Orsit és Török-Illyés Orsolyát, és a Locarnóban a legjobb férfi alakítás díjával kitüntetett Bogdan Dumitrachét is.

sitaru_pardo_500
Adrian Sitaru a szoborral


Magyar természetfilmek nyertek rangos elismerést Japánban

A hétvégén Toyamában lezárult a 10. jubileumi Japan Wildlife Film Festival (JWFF) ahol két magyar alkotást is díjjal tüntetett ki a nemzetközi zsűri. A JWFF születésnapi rendezvényén a 35 versenyfilmből Pálfi Szabolcs Ketten egy fészekben (It Takes Two to Tango!) című filmje a legjobb "újoncnak" járó, úgynevezett The Best Newcomer Award díjat kapta, míg Török Zoltán Vad Magyarország (Wild Hungary) című filmje megosztva a Best Educational Award-ot érdemelte ki. A JWFF az egyik legrangosabb természetfilm fesztivál, idén 459 filmet neveztek a világ 53 országából. A versenyprogramba 35 alkotás került be, többségük olyan műhelyek munkája, mint a BBC, a National Geographic Telvision és az ORF. A Ketten egy fészekben rendezője, Pálfi Szabolcs (A busz, Egerszalók) személyesen is részt vett a fesztiválon. A rendező illetve a film egyik operatőre, Kiss Gergő (Hazatérés, Inkubátor) a díjátadót követően előadást tartottak a filmről. A Ketten egy fészekben következő szereplése a Green Screen németországi természetfilm fesztivál, amelyet a tengerparti Eckernförde városkában tartják. A német fesztivál után pedig még szeptemberben lesz a lengyelországi Lodz-ban a következő mustra, ahol szintén versenyfilmként tekinthetik meg a nézők.

ketten_egy_feszekben_500
Ketten egy fészekben