Star Wars III. rész - A sith-ek bosszújaSz.Á.: A mozisok félelme a DVD-től és más digitális hordozók elterjedésétől alaptalan. A magyarországi felmérések is azt mutatják, hogy érzékelhető különbség van a mozibajáró és az otthoni filmnézők között. Sokan azért nem mennek moziba, mert idegesíti őket, hogy mások ott ropogtatják a pattogatott kukoricát, szürcsölik a kólát, beszélgetnek, papírt zörgetnek. Ugyanakkor nem vágynak arra a közösségi élményre, amihez egy sötét teremben, és egy hatalmas vászon előtt ülve lehet jutni. Ezzel szemben, ha valakinek van elég pénze, otthon kiépíthet egy teljes házimozi rendszert, ami persze nem ugyanaz, mint a mozivásznon megnézni egy 35 mm kópiáról vetített filmet.

A lényeg, hogy a fogyasztó dönthesse el, moziban nézni meg a filmet, videotékából kölcsönöz, megvásárolja VHS vagy DVD formátumban, vár míg leadja valamelyik mozicsatorna, hosszabb távon pedig érdemes a netes letöltést is felvenni erre a listára.

Igaz, ez a lehetőség is félelmeket gerjeszt. Az origóval történt együttműködés révén régebbi filmek tölthetők le a netről. Erre sok felháborodott hívást kaptunk, hogy ezzel csökkentjük a kölcsönzők forgalmát. Én úgy gondolom, hogy ez inkább egy újabb filmnézési lehetőséget biztosít a fogyasztó számára.

Azért fontos a választás, mert a filmek másként működnek a különböző hordozókon. Például a Trója, A Gyűrűk Ura, a Herry Potter leginkább nagy mozivásznon érvényesül, ezzel szemben a Zsernyákok vagy az Üvegtigris kis képernyőn is élvezhető. Utóbbiak videóeladása jóval magasabb, mint a moziban hasonló nézőszámot elért filmjeinké.

Igazán izgalmas vállalkozás azonban az lenne, hogy egy Csillagok háborúja-kaliberű film esetében a mozipremier napján megjelenne a DVD-kiadás, és lehetőség volna a legális netes letöltésre, vagyis mindenféle csatornán törvényesen hozzáférhetővé válna a film. Lehet, hogy a mozi, a DVD, a letöltés nem egymás ellen hatnának, hanem egymást erősítenék! Egy biztos, az ingyenesség szóba sem jöhet, hiszen pénz nélkül filmet sem lehet készíteni.