Ha magyar történelmi film, akkor tavaly októberig érdemes először visszatekinteni, szinte ugyanannyi nézővel indított a Blokád, mint a Hadik, a taxisblokád idején játszódó produkció 13 223 eladott jeggyel zárta az első hétvégét.

A premiercsatát viszont elveszítette a Hadik, a szintén március 9-én debütált Sikoly 6-ra tízezerrel több néző volt kíváncsi, úgy zárta 25 168 eladott jeggyel a hétvégét, hogy az X korhatár-besorolás miatt csak este tíz után lehetett vetíteni, és csak 18 éven felüliek ülhettek be rá.

A későbbiekben még fordíthat, de jelenleg úgy néz ki, beleszaladt Szellempofa késébe a magyar huszár, és az is kijelenthető, hogy az itthoni rendszerben csak kifejezetten ritkán alkalmazott X jó reklámnak bizonyult. A hétvége legnépszerúbb filmje amúgy a március 2. óta futó Creed III című bokszfilm lett 26 202 nézővel.

 

Sikoly VI.

A Hadik műfajilag és tematikailag leginkább a Kincsemhez hasonlít, mindkettő történelmi kalandfilm és mindkettőben kiemelt szerepet kapnak a lovak. A Kincsem a magyar mozitörténet egyik legnagyobb sikerét aratva 72 089 nézővel indult el 2017 márciusában. Herendi Gábor filmje a szokásos csütörtök helyett már szerdán mozikba került, mert az pont március 15-re esett.

Jósolni korai volna, azért érdemes rögzíteni, hogy a Blokád végül 63 ezer, a Kincsem pedig 456 ezer nézőig jutott el a mozikban. A Sikoly franchise legnépszerűbb darabja meglepő módon a harmadik rész lett, amely 125 ezer embert csábított jegyvásárlásba.

A nézettségi adatok a Filmforgalmazók Egyesülete honlapjáról származnak.