Ötven évvel az eredeti bemutatója után a Paramount Studio Coppola szakmai vezetésével teljes körűen restaurálta a filmet, és február folyamán limitált vetítéssorozatban világszerte néhány kiválasztott moziban újra nagyvásznon látható. Magyarországon a MOM Park megújult mozijában, a Cinema MOM-ban lesznek a vetítések, február 10-16. között csak egy hétig, eredeti nyelven, magyar felirattal.

A szervezett alvilág számos nagyszerű filmnek szolgált kiindulópontjaként, ám a Marlon Brando és Al Pacino főszereplésével készült A Keresztapa vitathatatlanul a legmeghatározóbb mind közül. Francis Ford Coppola 1972-ben – Magyarországon tíz évvel később, 1982-ben – bemutatott, családregény, dráma és gengszterfilm között hidat képező filmjével nem csupán egy izgalmas történetet vitt vászonra: moziját a cselekmény közegének, a második világháború utáni New York-i maffiaháborúk korrajzának ábrázolása is kiemelkedővé teszi.

A Keresztapa kultikus státusza többek között a kivételes szereposztásnak is köszönhető. Don Vito Corleone szerepére Coppola Marlon Brandót választotta, akinek zseniális alakítását Golden Globe és Oscar-díjjal jutalmazták. Michael Corleone szerepére sok korabeli sztár pályázott a Paramount stúdiónál, ám Coppola egy valódi olasz gyökerekkel rendelkező fiatal színészt akart. Döntése telitalálatnak bizonyult: bár Al Pacino korábban csak kisebb filmekben játszott, alakítása hatalmas tehetségről tett tanúbizonyságot.

A jegyek már elérhetőek a Cinema MOM oldalán.

Forrás: Cinema MOM