A Külön falka kapta a legjobb nagyjátékfilmnek járó Arany Uszály-díjat a 16. Vukovári Filmfesztiválon. A legjobb kisjátékfilm díját szintén egy magyar alkotás, K. Kovács Ákos Branka című filmje hozta el. A Duna-menti országok filmfesztiválját június 29. és július 3. között rendezték meg Horvátországban. 

Kis Hajni első mozifilmje egy keményfejű, a börtönből frissen szabadult kidobó és 12 éves lányának története. A Dietz Gusztáv MMA-ketrecharcos és Horváth Zorka főszereplésével készült Külön falka eddigi elismerései között szerepel a Kairói Nemzetközi Filmfesztivál zsűri-különdíja, bukaresti Európai Filmfesztivál közönségdíja, a Riviera Nemzetközi Filmfesztivál fődíja, közönségdíja és legjobb férfi főszereplőnek járó díja. Kis Hajni filmjét a magyar filmkritikusok 2020 és 2021 legjobb első filmjének szavazták, nemrég pedig megnyerte a legjobb nagyjátékfilmnek és a legjobb elsőfilmes rendezőnek járó Magyar Mozgókép Díjat is. 

Branka

K. Kovács Ákos Branka című kisjátékfilmje a délszláv háború idején játszódik, főszereplője (Dina Mušanović) kórházi nővérként kezd dolgozni a szülészeten. Kollégái furcsa viselkedése sokkoló felfedezéshez vezet: a főorvos halottnak nyilvánítja a babákat, a nővéreknek pedig egy kint várakozó autóba kell tenniük a kicsiket. A 17. BuSho diákzsűrijének díja és a 20. Lakiteleki Filmszemle fődíja mellett a film tavaly elnyerte a spanyol Certamen Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját és legjobb színésznőnek járó díját, valamint első helyezést ért el a német 37. Interfilm Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Confrontations szekciójában is. 

Forrás: VFF / Címlapkép: Külön falka