A kortárs magyar filmművészet alkotásai mutatkoznak be Firenze városában az október 3-5. közötti magyar fesztiválon. Ez az első alkalom, hogy a toszkán városban fesztivált szentelnek Magyarország filmgyártásának. A firenzei közönség minden filmet ingyen nézhet meg.

Pálfi György Final Cut-Hölgyeim és Uraim (2012) című filmjével kezdődik csütörtök este a magyar mozinak szentelt három nap. A programban szerepel Mészáros Mártának a Nagy Imréről szóló A temetetlen halott (2004) és az Utolsó jelentés Annáról (2009) című nagyjátékfilmje is. Bemutatják a Goda Krisztina rendezte Kaméleont (2008), Fonyó Gergely Made in Hungária (2009) moziját, valamint az Oscar-díjas Szabó Istvánnak Szabó Magda Az ajtó című regényéből készült filmjét (2012) Helen Mirren szintén Oscar-díjas színésznővel a főszerepben. Az alkotások az utóbbi évek magyar filmes irányzataiból kínálnak kóstolót. A bemutatott filmek mindegyike magyar vagy külföldi szemlék díjnyertese.

A firenzei magyar fesztivál vendége Sipos József és az általa rendezett Eszter hagyatéka (2008). Az Olaszországban az egyik legismertebb magyar írónak számító Márai Sándor regényéből forgatott film öt évvel ezelőtt, a 62. salernói nemzetközi filmfesztiválon elnyerte a délolasz város díját.

A firenzei fesztivál az olasz-magyar kulturális évad 2013. keretében zajlik és mintegy bevezeti a szintén Firenzében keddtől egymás után nyíló magyar kiállítások sorozatát, melyeket szintén az évad keretében rendeznek.

(Forrás: MTI)