Az egykori Hubay Palotában, ma Victoria Hotelben tartott sajtótájékoztatón jelentette be Hubay Cebrian László, az 1858-ban született Hubay Jenő unokája a magyar sajtónak, hogy megfilmesítik édesanyja, Edle Astrup Hubay Cebrian Budapesttől Estorilig – Töretlen akarattal című önéletrajzi regényét. A Magyarországon 2007-ben az Európa Kiadó gondozásában megjelent könyv egy olyan szerelem történetét meséli el, amely túlélte a második világháborús német megszállást, majd az orosz hadsereg bevonulásának borzalmait.

sajtotajekoztato-0744

A szerző, a XX. század első évtizedében egy gazdag norvég családba született Edle egy udvarház gyönyörű vidéki környezetében töltötte gyermekéveit. Később Németországot, Angliát és Franciaországot is megjárta, újságíróként a legfelsőbb körökben forgott. Egy baráti meghívás nyomán Budapestre is eljutott, ahol Hubay Jenő fiával, Andorral egymásba szerettek és összeházasodtak. A jeles művészettörténész és festő, Andor révén Edle bekerült a magyar társadalom legmagasabb köreibe. A második világháború aztán felforgatta életüket, mindaz, amit addig szilárdnak és végérvényesnek hittek, romba dőlt. A szovjet megszállást követően Portugáliába menekültek.

foto frameIW 1

A sajtótájékoztatót a hegedűművész Hubay Jenőről elnevezett zeneteremben tartották, ahol annak idején számos jelentős zeneszerző, többek között Bartók Béla és Richard Strauss is játszott. Az arisztokratikus környezetben feltűnően idegen elemként hatottak az odaültetett amerikaiak, Darin Dusan és Mitchell Peck producerek, valamint Greg Pritikin és Allan Loeb forgatókönyvírók, akik láthatóan nem érezték magukat túl otthonosan, így inkább idétlen poénokkal próbálták oldani a hangulatot.

Megtudtuk, hogy Hubay Cebrian László ötlete volt édesanyja regényének megfilmesítése, ehhez kiszemelte producernek Darint, akivel a Disney-nél sokat dolgozott együtt, hiszen Hubay Cebrian 26 évig volt a Disney ibériai részlegének vezetője, illetve Mitchellt, akit A pap című hollywoodi horror producereként már ismerhetünk. A két producer kiválasztotta a forgatókönyvírókat, Pritikint (Bábu) és Loeb-öt (Tőzsdecápák – A pénz nem alszik, A maflás), akik nemsokára nekilátnak az írásnak.

sajtotajekoztato-0659

Az abszolút kezdeti fázisban járó projektről a bejelentésen kívül még sok konkrétumot nem árultak el, de annyit elmondtak, hogy az amerikai–magyar–portugál koprodukcióban készülő film költségvetése 15-25 millió dollár közötti lesz, és pályázni fognak a Filmalaphoz is. Magyar részről az OTP Bank, a Bonafarm csoport és a Hotel Victoria már támogatója a projektnek. Leginkább az ragadta meg őket a regényben, hogy a legfelsőbb körökben mozgó családnak mindene megvolt, de aztán mindent elveszítettek, csak a szerelmüket nem. Sokat tanultak belőle a XX. század magyar történelméről is, amely szintén lenyűgözte őket. A könyvből nagyívű romantikus-történelmi drámát akarnak készíteni, amely egyszerre lesz magyar és univerzális történet.

foto frameIW 3

A sajtótájékoztató után külön is faggattuk a készítőket az elképzelésekről. Pritikin és Loeb elárulták, hogy a film inkább lesz love story, mint történelmi tabló, de mindenképpen el akarják kerülni a szentimentalizmust. Loeb elmondta, hogy ő általában stúdióknak ír, úgyhogy ez merőben más munkafolyamat lesz, nem kell majd egyeztetnie az aktuális stúdiófőnökkel, és ez lesz az első történelmi témájú könyve, míg Pritikin dolgozott már kisebb volumenű történelmi témákon is. Most azért is jöttek Magyarországra, hogy leássanak a téma mélyére, beleszagoljanak a levegőbe, és autentikus visszaemlékezéseket hallgassanak a XX. század történelméről. Budapestet sokkal kisebbnek gondolták, és meglepődtek, milyen grandiózus város. Abszolút elképzelhetőnek tartják, hogy a filmnek európai rendezője legyen, amit azért is tartanának szerencsésnek, mert akkor az amerikai forgatókönyvírók munkáját egy a történelmi közeget jobban értő és ismerő rendező vihetné vászonra.

Dusan és Mitchell elmondták, még meglehetősen nyitott a projekt, lehet, hogy további országok is beszállnak a filmbe, de nagy hangsúlyt fektetnek az eredeti helyszínek használatára. Azt már most tudni lehet, hogy a budapesti Opera, ahol a Hubay-család régi páholyából néztek meg egy előadást, szerepelni fog a filmben, de Nádasdladányban és Herenden, illetve a portugáliai Ilhavoban és Estorilban is forgatnak majd. Magyarországon szerintük egészségesen viszonyulnak a filmforgatásokhoz, mert be tudnak jutni történelmi helyszínekre is, míg ez Portugáliában egyelőre sokkal nehezebb.

sajtotajekoztato-0738

A tervek szerint 2-4 hónap múlva készül el a forgatókönyv, majd újabb 4-5 hónap, míg megtalálják a rendezőt, kialakítják a szereposztást és összeáll a finanszírozás. Ezt követően ideális esetben 2013 végén, 2014 elején kezdhetnek forgatni.