A Foton Audiovizuális Centrum célja, hogy a különböző művészeti ágazatok számára egyaránt otthonná váljon, ahol koncertekkel, kiállításokkal, előadásokkal, vetítésekkel, közönségtalálkozókkal várják a közönséget. A veszprémi lakosok régi vágya teljesül azzal, hogy a Fotonban archív és művészfilmeket is vetítenek majd. A június 6-ai ünnepélyes megnyitó után kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, melynek egyik kiemelt helyszíne a Foton lesz, ahol többek között olyan filmeket láthatnak majd a látogatók, mint a Szürkület, A helység kalapácsa vagy a Régi idők focija.  

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosának fejlesztései egyszerre töltik meg izgalmas kulturális élettel a város és a régió korábban elhanyagolt épületeit, tereit és teremtenek ugyanakkor lehetőséget arra, hogy ezek az új kultúraközpontok évek, évtizedek múlva is emlékeztessenek majd az EKF év eredményeire. E koncepció újabb példája, hogy a veszprémi Vár utca 17. szám alatti, régóta üresen álló épület és udvara, illetve a Tűztorony udvar és a gyilokjáró egységes térként, multifunkciós művészeti és kulturális központként, Foton Audiovizuális Centrumként születik újjá a napokban. A Fotonban található egy többfunkciós, kulturális célokra igénybe vehető, 63 fő befogadására alkalmas előadóterem, amelyet a korábbi lapos tetős épületrész továbbtervezésével, új szint ráépítésével alakítottak ki.

Ez a tér elsősorban filmvetítéseknek, könnyű- és komolyzenei koncerteknek, színházi kamaradaraboknak, közönségtalálkozóknak, konferenciáknak és workshopoknak adhat helyet. A Foton elengedhetetlen részét képezi az állatbarát kávézó és a Simoga-udvar, ahol specialty kávékat fogyaszthatnak a vendégek, esténként pedig bárként funkcionál, de művészeti programok helyszíneként is hasznosítják majd. Kulturális tematikájú beszélgetések, akusztikus koncertek, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, kézműves workshopok mind helyet kaphatnak majd ott. A kávézó és az épület tágas előterének falain képzőművészeti és fotó kiállításokat terveznek megvalósítani.

fotó: Toroczkai Csaba – VEB2023 EKF

A 60 fő befogadóképességű tereplépcsőkön elhelyezett nézőtérrel és tágas zöld kerttel rendelkező Tűztorony udvar szabadtéri színpadán vetítéseket, könnyű- és komolyzenei koncerteket, színházi kamaradarabokat, az előadásokat követő közönségtalálkozókat terveznek a szervezők, az alsó függőkertben pedig olyan alkalmi szabadtéri rendezvényeket, melyekkel tiszteletben tartják a közelben lakók nyugalmát. A pincében található két projektteremben és a földszinti rendezvény- és kiállítóteremben főként digitális tartalmakra fókuszáló, innovatív programokra várják majd a közönséget, illetve itt kap helyet a Művészetek Háza digitális alkotóműhelye, a Fixír médialabor.

A város tulajdonában álló, funkcióját vesztett, de gazdag történelmi múltú Simoga házra már évekkel ezelőtt felfigyelt a VEB2023 EKF előkészítő csapata. Miután sikerült a várbéli épületegyütteshez illő izgalmas kulturális programot találni, az EKF forrásaiból újították fel és rendezték be. A TAAT Építész Műterem Kft. csapatából Nóbik Orsolya és Szilvási Attila építészek tervei alapján megújult központot a Veszprém város által kiírt nyílt pályázatot elnyert Várkultúraplusz Kft. üzemelteti. Az intézmény programigazgatója Szántó Viktória dramaturg, aki alkotóként és kulturális szakemberként is bizonyított már Veszprémben.

fotó: Toroczkai Csaba – VEB2023 EKF

A centrum elnevezése kapcsán Szántó Viktória elmondta: "Egy olyan nemzetközileg is könnyen érthető nevet kerestünk, ami egyszerű, s mégis jelképezi, hogy sokszínű, a vizuális művészetet fókuszban tartó programot fogunk befogadni. Szeretnénk, ha a Foton egy találkozási pont lenne, ahol a kulturális élet szereplőit országosan is meg tudjuk szólítani."  

A június 6-ai ünnepélyes megnyitót követően június 7-étől vetítésekkel és közönségtalálkozókkal a Magyar Mozgókép Fesztivál népesíti be a Foton új közösségi tereit, ahol többek között olyan filmeket láthat majd a közönség, mint a Szürkület című, digitálisan felújított klasszikus, az Aki legyőzte az időt - Keleti Ágnes című dokumentumfilm, A helység kalapácsa vagy a Régi idők focija.