A shortlist 40 címből áll, Reisz Velencében díjazott alkotása olyan filmek mellett szerepel, mint Justine Triet cannes-i nagydíjas Egy zuhanás anatómiája, Christian Petzold Tűzvörös égboltja és Elene Naveriani Rigó, rigó, szederindája, melyet Pákozdi Ágnes fényképezett. A listán található alkotások közül választják ki majd azt az öt hivatalos jelölet, amelyek idén versenybe szállnak az Európai Filmdíjért a legjobb nagyjátékfilm kategóriában. A kisjátékfilmek shortlistjén szintén szerepel magyar vonatkozású cím: Buda Flóra Anna Arany Pálma-díjas, 27 című animációja.

A nagyjátékfilmes programot az Európai Filmakadémia európai filmfesztiválok közreműködésével állítja össze, a filmek teljes listája itt található. Az Európai Filmdíjakat idén december 9-én, Berlinben adják át, 26 kategóriában. Idén a nagyjátékfilm kategóriájában magas a női rendezők száma: a 40 filmet jegyző 43 alkotó közül 18 nő. 

Magyarázat mindenre világpremierjére a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál "Orizonti" (Horizontok) szekciójában került sor, amelynek fődíját is megnyerte. Videóriportunk a velencei premierről itt látható, kedvező nemzetközi fogadtatásáról pedig itt írtunk. 

Forrás: European Film Awards

Magyarázat mindenre október 5-től látható a magyar mozikban a Cirko Film forgalmazásában. 

Van Magyarországban valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje, a Magyarázat mindenre összetett, sokszínű, fojtogató hangulatú társadalmi tabló a bipoláris Magyarországról, a szabadságvágy és az otthon iránti szeretet, a kölcsönös megértés utáni vágy szívből jövő megnyilvánulása. Kritika a velencei világpremierről.