Erős nemzetközi mezőnnyel, új helyszínen, a Puskin Moziban rendezik meg június 1-7. között a XI. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált.

A kétnapos rövidfilmes seregszemleként indult Friss Hús az évek során egyhetes nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát: összesen közel 50.000 nézővel büszkélkedhet, a programban ezidáig 900 filmet láthatott a közönség. A fesztivál – a magyar és a nemzetközi versenyprogram mellett – a legjobb lengyel rövidfilmeket is bemutatja és a Friss Csillag nevű programjának révén fiatal színészek – Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz – munkássága is reflektorfénybe kerül.

Christopher at Sea

A nemzetközi versenyprogram négy tematikus blokkot foglal magába, a kínálatban pedig Oscar-jelölt, Sundance-nyertes, valamint velencei, berlini és cannes-i versenyfilm is akad.

Új utakon

A nemzetközi rövidfilmes válogatásban új utakon indulnak el a filmbeli hősök – például három turista asszony vagy a kamionosokkal incselkedő és gyakran pórul járó fiatal életművész. A Friss Hús egyik legkülönlegesebb blokkjába két animációs film is befért, köztük a magyar közreműködéssel készült, Velencét és Sundance-t is megjárt Christopher at the Sea.

Anyák és Apák

Hét ország hat filmje anyákról és apákról mesél – ahogy már sokan tették, gondolhatnánk. Mégis, e szekció filmjeit egyedi felállások, meglepő helyzetek és fordulatok jellemzik. Pedig néha csak annyi történik, hogy cseresznyét szednek (Cherries) vagy az űrbe utaznak hőseink (a Cannes-ban debütált Sideral). E blokkban egy szürreális autóversenyre kalauzoló, Oscar-jelölt (Ice Merchants) fekete komédiát is bemutatnak. Különös családi összefogással készült az animációs film: stop-motion részleteit a rendező apja animálta még a szovjet éra alatt Észtországban.

Naked Men in the Woods

Nem elsőrandis filmek

Ennek a blokknak a filmjeit összeszokott párosoknak ajánlják a Friss Hús szervezői. Öt különleges rövidfilm, amelyek között idei Berlinalén debütáló animáció (Eeva) is helyet kapott, és igen, tényleg lesznek meztelen férfiak az erdőben (Naked Men in the Woods)!

Menny és pokol

Feszült thriller-hangulat, zsarolás (Sandstorm) némi szakralitás (Salvation Has No Name), és még az ördög maga is megjelenik (The Devil) a nemzetközi rövidfilmes válogatásban, de aggodalomra semmi ok, a blokk végére talán helyreáll a világ rendje!

További szekciók

A hagyományokhoz híven idén is lesz Queer Dreams blokk, hét különleges filmet válogattak be az LMBTQ+ szekcióba. Akad köztük Sundance-nyertes film, Velencében debütált különleges animációs utazás. Ebben a szekcióban lesz a világpremierje Alícia Peres Light Up (Kiáltás) című kisfilmjének, amiben Tóth Zsófi, az idei Friss Csillag is szerepel. És külön öröm, hogy ebben a szekcióban idén is bemutatnak  hazai alkotást.

Idén sem marad a Friss Hús közönsége borzongató filmek híján! A Midnight szekcióban hat filmet mutatnak be ezúttal, és a szokásos horror(isztikus) műfajok mellett a humor sem maradhat el. Ráadásul egy Magyarországon forgatott alkotás is borzolja majd a kedélyeket!

Roadtripper

A lengyel rövidfilmes program mellett, amelyben hat rövidfilm mutatkozik be, nemzetközi dokumentumfilmes válogatást, valamint a tavalyi év legjobbjait is láthatja a közönség. A szervezők minden korosztály részére gondosan szelektáltak, így gyerekfilmeket - animációs filmválogatások 4-6 és 7-10 éveseknek-, kamaszoknak szóló Teens-összeállítást és Senior filmes programot is kínálnak a fesztivál ideje alatt.

A versenyfilmekről rangos szakmai zsűri dönt majd, köztük olyan nemzetközileg elismert szakemberekkel, mint Sasha Prokopenko, filmforgalmazási szakember, Ukrajna legnagyobb rövidfilmes eseménye a Kijevi Nemzetközi Rövidfilmfesztivál egykori programigazgatója, Fülöp József, animációs filmrendező és producer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, illetve a számos nemzetközi díjjal jutalmazott Bernáth Szilárd, akinek első nagyjátékfilmje, a Larry tavaly debütált sikerrel a mozikban.

A XI. Friss Húsra idén is készül egy filmes kiadvány, amely egrészt feldolgozza a fesztivál kínálatát, illetve tágabb perspektívávól tárgyalja a kortárs rövidfilm jelenlegi helyzetét, valamint a filmművészet jövőbeli lehetőségeit, szerepét.

Az idei Friss Hús hazai versenyfilmjeit és további programjait a szervezők a következő hetekben jelentik majd be. A nemzetközi versenyfilmek teljes listája ide kattintva böngészhető.