Az első világháborúról szóló Nyugaton a helyzet változatlan Erich Maria Remarque 1928-ban megjelent klasszikus regényének új adaptációja. 14 kategóriában szerepel a film, utoljára A király beszéde kapott ennyi BAFTA-jelölést 2011-ben. A BAFTA-díjkategóriáiban összesen 45 film jutott jelölésig, 10-10 kategóriában esélyes A sziget szellemei és Minden, mindenhol, mindenkor reménykedhet még díjesőben.

A legjobb film kategóriában szerepel a Nyugaton a helyzet változatlan mellett A sziget szellemei, az Elvis, a Minden, mindenhol, mindenkor és a Tár. A jelöltek listáját két színész, Hayley Atwell és Toheeb Jimoh jelentette be a BAFTA londoni székhelyén megrendezett eseményen, amelyet élőben streameltek is a filmakadémia YouTube-csatornáján.

Brendan Gleeson és Colin Farrell A sziget szellemei című filmben

A legkiemelkedőbb brit alkotások mezőnyébe a Volt egyszer egy nyár, A sziget szellemei, a Brian and Charles, A fény birodalma, a Minden jót, Leo Grande, a Living, a Matilda - A musical, az Ecc, pecc, ki lehetsz?, a The Swimmers és A csoda jutott be.

A legjobb debütáló brit író, rendező vagy producer-kategóriában Charlotte Wells, a Volt egyszer egy nyár forgatókönyvíró-rendezője, Georgia Oakley, a Blue Jean forgatókönyvíró-rendezője, Marie Lidén, az Electric Malady rendezője, Katy Brand, a Minden jót, Leo Grande írója és a Rebellion rendezője, Maia Kenworthy lett díjjelölt.

A legjobb színésznő díjára Cate Blanchett (Tár), Michelle Yeoh (Minden, mindenhol, mindenkor), Viola Davis (The Woman King - A harcos), Danielle Deadwyler (Till - Igazságot a fiamnak), Ana De Armas (Szöszi) és Emma Thompson (Minden jót, Leo Grande) esélyes.
A színészek közül az Elvis főszerepéért Austin Butler, A bálnáért Brendan Fraser, A sziget szelleméért Colin Farrell kapott jelölést, és esélyes a díjra Bill Nighy (Living), valamint Daryl McCormack (Minden jót, Leo Grande) és Paul Mescal (Volt egyszer egy nyár) is.

Cate Blanchett a Tár című filmben

A nem angol nyelvű filmek kategóriájában a Nyugaton a helyzet változatlan, az Argentina, 1985, a Fűző, A titokzatos nő és A csendes lány kapott jelölést. Az animációs filmek közül Guillermo del Toro Pinokkiója, a Marcell the Shell with Shoes On, a Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság és a Pirula panda esélyes a díjra.

Rendezői díjat kaphat a brit filmakadémiától Edward Berger (Nyugaton a helyzet változatlan), Martin McDonagh (A sziget szellemei), Park Chan-Wook (A titokzatos nő), Todd Field (Tár), Daniel Kwan és Daniel Scheinert (Minden, mindenhol, mindenkor), valamint Gina Prince-Bythewood (The Woman King - A harcos).

A BAFTA-díjátadó gáláját február 19-én rendezik meg a Royal Festival Hallban. A díj történetében először a ceremónia utolsó négy díjának átadását élőben láthatják a BBC One tévénézői. A korábbi években a díjátadót felvételről, de még aznap sugározták a tévében.

A jelöltek teljes listáját itt lehet átböngészni.

forrás: MTI