A legjobb színész kategóriában Röhrig Géza, a Saul fia című film főszereplője lett a szavazás második helyezettje. Az ünnepélyes díjátadó január 9-én lesz Los Angeles-ben. A múlt héten, mértékadó ítészeket tömörítő New York-i Filmkritikusok Egyesülete (NYFCC) 2015 legjobb elsőfilmjének szavazta meg a Saul fia című magyar filmet, a befolyásos National Board of Review of Motion Pictures (NBR) tagjai pedig az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László játékfilmrendezői bemutatkozását. A filmesek bibliájaként számon tartott Variety magazin szerkesztősége nemrég jelentette be idei felfedezettjeinek – „10 Directors to Watch” – névsorát, a kiugró sikerű filmekkel feltűnt rendezők között van Nemes Jeles László is. A kitüntetett alkotóknak január elején a Palm Springs-i filmfesztivál kísérőrendezvényén adják majd át a rangos díjat.


A Saul fiá-t a patinás nemzetközi filmes folyóirat, a Brit Filmintézet (BFI) által kiadott Sight & Sound magazin 2015 legjobb filmjei közé sorolta múlt héten, a 168 neves kritikus szavazata alapján állították össze a 20 filmből álló listát, amelyen a Saul fia a nyolcadik lett. Az International Press Academy tegnap hozta nyilvánosságra a február végén 20. alkalommal kiosztandó Satellite-díjak jelöltjeit, a Saul fia versenyben van a legjobb külföldi film kategóriában. A Saul fia a májusi cannes-i filmfesztivál és filmvásár kiemelkedő újdonsága volt egyben: Nemes Jeles első játékfilmje kapta a nagydíjat (Grand Prix) három további rangos díjjal együtt. A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt.
Nemes Jeles filmjét itthon már több mint 94 ezren látták és továbbra is műsoron van a Mozinet forgalmazásában. A franciaországi mozikban három hét alatt több mint 157 ezer néző látta novemberben.

A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar nevezése a legjobb idegennyelvű film kategóriában.

Olvasd el kritikánkat és Nemes Jeles Lászlóval, illetve Röhrig Gézával készített interjúnkat is!

(Forrás: Filmalap)