Rendkívüli eredményeket ér el a Filmalap támogatásával készült Saul fia című magyar film, mely egy  fiatal pályakezdő filmesekből álló csapat közös alkotása. Nemes Jeles László első mozifilmjét világszerte az év legjobb filmjei közé sorolják, és nagyon sok országban bemutatják a mozik. Hosszú évtizedek óta nem volt erre példa, büszkék vagyunk arra, hogy ismét egy magyar filmet csodál a nagyvilág.” – mondta Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója.

A Saul fiá-t az elmúlt hetekben számos tekintélyes filmes szervezett díjazta Amerikában. A nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a Los Angeles-i, a New Yorki, a bostoni, a washingtoni, a San Francisco-i és a chicagói filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László első mozifilmjét. A Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) 27 év után újra magyar filmet is jelölt a Golden Globe díjra: Nemes Jeles László Saul fia című alkotása a legjobb idegennyelvű film kategória jelöltje. A Saul fia a májusi cannes-i filmfesztivál és filmvásár kiemelkedő újdonsága és példátlan hazai sikere volt, a magyar alkotás elnyerte a zsűri nagydíját (Grand Prix), valamint három további díjat is.

A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor. Nemes Jeles filmjét itthon már több mint 94 ezren látták és továbbra is megtekinthető, hiszen műsoron van a Mozinet forgalmazásában. A franciaországi mozikban több mint 200 ezer néző volt kíváncsi a Saul fiá-ra. Az amerikai mozikban december 18-tól lesz látható a Saul fia 35 mm-es kópián.

(Forrás: Filmalap)