Az SXSW fesztivált 2020. március 13. és 22. között rendezik meg a texasi Austinban, ami a film mellett interaktív és zenei fesztivál is egyben. (Lenny Abrahamson Frank című nagyszerű filmje is részben itt játszódik.) Nem először jut el ide magyar alkotó, Bucsi Rékának két legutóbbi rövidfilmje, a LOVE és a Solar Walk is bemutatkozott itt, a Curtiz csapata a főcím-animációjával érkezett, a zenei előadók között pedig az elmúlt években fellépett a Bohemian Betyars és a The Qualitons is. 

A Szimbiózis főhőse egy nő, aki hűtlen férje szeretői után nyomoz. Először csak messziről kezdi el követni és vizsgálni ezeket a lányokat, de idővel egyre közelebb kerül hozzájuk, kíváncsisággal fordul feléjük. A film bemutatója a tavalyi Annecy Nemzetközi Animációs Fesztiválon volt, a magyar premiere pedig a KAFF-on, ahol a zsűri különdíját, a kritikusok díját és a diákzsűri díját is elnyerte. Remek stílusa és elbeszélésmódja miatt az elmúlt tíz év legjobb rövidfilmjei közé is beválogattuk.

A nemzetközi és magyar premier után a film elkezdte körbejárni a világot: Párizsban, Szarajevóban, Helsinkiben és Dél-Koreában is versenyzett, Oroszországban több zsűri díjazta a stílusát, a svéd Uppsalában, Lipcsében, a német DOKLeipzig-en, Beirutban és Japánban is bemutatták. Ősszel a Primanima fesztiválon elnyerte a legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat, idén januárban pedig a Premiers Plans francia filmfesztiválon az European Short Film Audience Award és a Musical Creation Award-dal jutalmazták. A Sundance filmfesztivállal egyidőben futó Slamdance Filmfesztivál programjába is beválogatták, ahol a zsűri külön elismerésben részesítette. Ugyanezen a fesztiválon szerepelt A nyalintás nesze című kisfilmje is, amit Cannes-ban a Cinefondation szekcióban is díjaztak.

Az SXSW a következő fontos állomása a Szimbiózisnak, de emellett hat másik fesztiválon is biztos helye van már, köztük a a trebon-i Anifilm fesztivál versenyében is. 

A film zeneszerzője Mads Vadsholt, hangdizájnere Lukács Péter Benjámin, vágója Czakó Judit, producerei Emmanuel Alain-Raynal és Pierre Baussaron, magyar részről pedig Fülöp József és Sipos Orsolya.

Forrás: Dot & Line