A Polgár lányok a sakkról szól, de nem sakkfilm. Először és legfontosabban egy család bámulatos emberi története, amely a sakk körül forog, de egyetemes egzisztenciális problémákat vet fel: a gyermeknevelést, a nemek különbözőségét, a szeretet erejét, valamint az "élhető létezés" és a "folyamatos teljesítés" közötti ellentmondást.

A dokumentumfilm a 2014-es jeruzsálemi filmfesztivál versenyprogramjában indult útjára, majd ezt követően számos sikeres bemutatója volt világszerte. Magyarországon az Uránia Moziban láthatta először a közönség, ahol több teltházas közönségtalálkozóval egybekötött vetítést tartottak. A Polgár lányok magyar nyelvű változatát nagy sikerrel vetítik filmklubokban országszerte, valamint a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál és a berlini Huniwood Filmfesztivál is műsorára tűzte. A produkció különleges értékű magyar és nemzetközi videó és fénykép archív anyagokat tartalmaz, melyek nagy része először kerül nyilvánosságra a televízió képernyőjén.

A magyar nyelvű változat az MTVA támogatásával valósult meg. A filmet gyártó izraeli Lama és Sarieli Films biztosították a finanszírozás többségi részét, de az MTVA hozzájárulása tette lehetővé a befejezést. A rendező, Yossi Aviram gondolata a filmről: „Ami igazán izgat az nem annyira a sakkjáték, mint a család és az egyének története. A sakk hátteret szolgáltat, ürügy egy megragadó családregény elmesélésére.”

Forrás: A Polgár lányok sajtó