A 39. Chicagói Nemzetközi Gyerekfilmfesztivál kisjátékfilmes versenyében szerepel Szász Attila Eger, 1552 című alkotása. Az Oscar-kvalifikáló filmfesztivál idén november 4. és 20. között zajlik. 

Az Eger, 1552 történetében két hatodikos diák eltéved egy osztálykiránduláson az egri várban, és hirtelen az 1552-es ostrom közepén találják magukat. A két tinit Kovács-Szégner Gergely és Boros Borka alakítja, mellettük feltűnik Trokán Nóra, Molnár Levente, Jászberényi Gábor és Orosz Ákos is.

A 17 perces film forgatókönyvét a rendező közösen jegyzi Köbli Norberttel, akivel korábban többek között a Félvilág, az Örök tél és az Apró mesék című filmeken dolgozott. A kisfilmet idén tavasszal mutatták be a Clevelandi Nemzetközi Filmfesztiválon, azóta a Los Angeles-i Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválra (LA Shorts) és az indiai Bengaluru Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválra is meghívták. 

Szász Attila / Fotó: Pozsonyi Janka

A chicagói fesztivál Amerika legrégebben alapított, kifejezetten gyerekenek szóló filmekre specializálódott filmfesztiválja, egyben a legnagyobb, évente megrendezésre kerülő filmszemle a világon, amely a 2-16 éves közönséget célozza. 2016-ban itt győzedelmeskedett Deák Kristóf Mindenki című kisfilmje, amely egy évvel később Oscar-díjat nyert a legjobb kisjátékfilm kategóriájában. A fesztiválnak legutóbb 2020-ban volt magyar nyertese, Szövényi-Lux Balázs Katapult című kisfilmje a gyerek- és az ifjúsági zsűri díját is megkapta.  

Az Eger, 1552 című kisfilmet Magyarországon jövőre lehet majd látni, a tervek szerint kizárólag az Egri vár új építésű, saját mozitermében.

Címlapkép: Eger, 1552