Magyar film kapta a michigani Ann Arborban március végén 48. alkalommal megrendezett filmfesztivál legjobb külföldi filmjét illető trófeát – tudatta a Magyar Filmunió. A több mint 20 ország részvételével megrendezett 170 mozgóképet felvonultató seregszemlén Nemes Gyula Letűnt világ című kísérleti filmjét díjazták. Nemes Gyula alkotása számos nemzetközi elismerésben részesült. Többek között elnyerte a legjobb rövid dokumentumfilmet illető Kristály Glóbuszt Karlovy Vary-ban 2008 nyarán, azóta közel félszáz filmfesztivál hívta meg programjába.

 

letunt_vilag_tv_500
Nemes Gyula: Letűnt világ

Filmjeink Isztambulban, Buenos Airesben és Brüsszelben

A Magyar Filmunió tájékoztatása szerint  három nagyváros nagyszabású nemzetközi seregszemléjét színesítik magyar játékfilmek a napokban. Törökország egyik legnagyobb filmes eseménye, a szombaton kezdődött isztambuli filmfesztivál közönsége Pálfi György Nem vagyok a barátod című filmjét láthatja. Buenos Airesben holnap kezdődik a független filmek nemzetközi seregszemléje, a BAFICI amely az aktuális filmtermés legjavát tűzi műsorra az argentin fővárosban. A rangos fesztivál Forgács Péter Hunky Blues és Almási Tamás Puskás Hungary című filmjeit mutatja be. Brüsszelben a fantasztikus filmek nemzetközi versenyére (BIFFF) Pater Sparrow 1 című sci-fije kapott meghívást. A 28. alkalommal megrendezett BIFFF-en Pater Sparrow személyesen mutatja be a tavalyi Magyar Filmszemle operatőri és látványtervezői díjával kitüntetett Stanislaw Lem novella feldolgozást.

nem_vagyok_a_baratod_500
Pálfi György: Nem vagyok a barátod

Magyar fődíj az életREklám szekcióban

Március 31-én, szerda este osztották ki Pozsonyban a szolvák Azyl Rövidfilmfesztiválon a legjobb 1 Perces Filmeknek járó díjakat a fesztivál életREklám szekciójában. Harmadik helyezést ért el Patrovits Tamás Bulvárhírek a diliházból című animációja és megosztott fődíjat nyert Hörcher Gábor Hidegen tálalva című filmje valamint a budapesti győztes http://communism2010.com című alkotás, mely Sántha Dénes és Damó Zsolt munkája, melyet a magyarok által szervezett nagyváradi animációs workshopon készítettek. Hörcher Gábor Hidegen tálalva (Served cold) című filmje Budapesten készült a KraatsFilm produkciójában. A film operatőre Csepeli Eszter, főszereplője Csukás Márton (Csukás Sándor operatőr fia - a szerk.). Hörcher Gábor a KraatsFilm rendezője és producere, a KraatsFilmet Iványi Marcellel közösen alapították. Az Azyl-ról bővebben.

hidegen_talalva_csukasmarci_500
Csukás Marci a Hidegen tálalva című filmben

A Csavargó Torontoban

Dombrovszky Linda Filmművészeti Egyetemen készült kisfilmje, a Csavargó Cipruson és Krakkón át Szingapúrig számos fesztiválon megfordult az utóbbi évben. A 40. Magyar Filmszemlén bemutatott alkotást legutóbb április 5-én vetítették Torontoban, az Images Film Festival-on.