November 25-én az Oscar-díjas ausztrál rendező, Adam Elliot első egész estés filmjével, az Annecy fesztivál fődíjával jutalmazott Mary és Max-szel nyit az Anilogue, majd négy napon keresztül kínál filmcsemegéket a magyar közönségnek az Urániában és a Toldiban, minden műfajban és hosszban. Az osztrák fővárosban november 27-től egy hétig lesz látható a 7. Anilogue programja, egy nálunk már Pánikfalva címen bemutatott francia-belga-luxemburgi vígjátékkal, és Kovásznai György kultikus filmjével, a Habfürdő-el kiegészülve.

Kovásznai György kultikus filmjét is láthatja az osztrák közönség

A fesztivál versenyprogramjába, a 20 perc alatti, két évesnél fiatalabb európai filmek megmérettetésébe az idén 22 film került. A három tagú zsűrit Alexei Alexeev, a KJFG No.5 orosz származású, Budapesten élő rendezője, Tomek Baginski, a Katedrális Oscar-jelölt lengyel alkotója, valamint Hitoshi Suzuki, az egyik legnagyobb távol-keleti animációs rendezvény, a Tokyo Anime Fair igazgatója képviseli. A zsűri döntésére és a közönség kedvencének tárgyára november 29-én, a díjátadón derül majd fény.

A versenyprogramon túl is rengeteg izgalmas vetítést kínál az Anilogue. Hat egész estés animáció premierje datálódik erre a néhány napra, A tövisek ura (King of Thorn) című tudományos-fantasztikus japán animét pedig a tokiói bemutató előtt láthatja a magyar közönség, ahogyan a Jonajona pingvin (Yonayona Penguin) című, gyerekeknek szóló japán animáció is a tokiói premier előtt három héttel kerül az Anilogue közönsége elé. 
 

A Cartoon d'Or győztese: Please say something

A nagyjátékfilmek sorában szerepel továbbá a 9,99$ című ausztrál-izraeli koprodukcióban készült alkotás, amelynek cselekménye - az 1-hez hasonlóan - egy, az élet értelmére rávilágító könyv körül forog.  Az előőrs (First Squad) című orosz-japán koprodukció egy izgalmas műfaji kísérlet, amely Moszkva világháborús ostromának eseményeit dokumentarista és misztikus elemeket ötvözve, a japán animék felfokozott stílusában mutatja be, továbbá látható lesz a fesztiválon a Gurren Lagan című japán sorozat nemrégiben készült, egész estés változata is. A Pánikfalva és a Habfürdő vetítése egészíti ki a bécsi programot, amelyet a Mézga család zár majd, amely Metzgers néven futott odaát, évtizedekkel ezelőtt.

A 7. Anilogue kiemelten foglalkozik a lengyel és a német animáció jelenével és múltjával, az egykori NDK-ban készült avantgard animációktól a legfrissebb lengyel rajzfilmekig sok érdekességet tartalmaz a program. Az érdeklődők megnézhetik a Harvard animáció tanszékének vizsgafilmjeit, az év öt legjobb európai animációját, azaz a Cartoon d'Or jelöltjeit, a Világpanoráma programban a világ animációs fesztiváljain legnagyobb feltűnést keltett alkotások lesznek láthatóak, s mindezeket egy maratoni vetítésen zsinórban nézhetik meg az ínyencek, az Animált éj programjában.

A 9,99$ az élet értelmére rávilágító könyv körül forog

Az animációs fesztivál – a vetítéseken túl – tartogat egyéb izgalmasnak ígérkező programokat is. Ezek egyike a Visegrádi Alap workshopja, amelyen szlovák, cseh, lengyel és magyar animáció szakos hallgatók kutatják majd elméletben és gyakorlatban, hogyan válhat egy képregényből film. Azok, akik nem vehetnek rész a workshopon, Kazuyoshi Katayama kiállítását megtekintve ismerkedhetnek meg a képregényen alapuló filmek létrejöttének fázisaival, A tövisek ura című anime példáján keresztül, amelyet rendezője személyesen is elkísér a fesztiválra. Az állóképet preferálóknak a Hungarocomix képregényvásárt ajánljuk, amely az Anilogue-al egy időben lesz látogatható, a Gödör Klubban.