50. alkalommal adják át az Annie-díjakat, az animációs szakma egyik legfontosabb elismerését. A rövidfilmes kategória öt idei jelöltje között szerepel Turai Balázs magyar-román koprodukcióban készült animációja, az Amok – számolt be róla a Dot & Line. A Nemzetközi Animációs Film Szövetség (ASIFA-Hollywood) díját minden évben kiemelkedő figyelemmel kiséri a szakma, az egész estés kategória nyertesei sokszor előrevetítik az Oscar-díjakat is. A díjátadót február 25-én rendezik Los Angelesben. 

A 14 perces, dialógusok nélküli Amok főszereplője egy rejtélyes balesetben egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, ezért kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével. Korábban ezt írtuk a filmről: "Az elvetemült Róma bukása rendezője megtartotta előző filmjének harsány neon-színeit, de ezúttal kerüli a sok szövegelést, mondandóját kizárólag a játékos, szürreális és rémálomszerű képekbe csomagolja. Amikor pedig már azt hinnénk, hogy elragadja a szentimentalizmus, sikerül meglepnie egy újabb kis gonosz geggel."

Filmhu podcast #62: Turai Balázs és Kreif Zsuzsanna

A MOME animációs szakán ismerkedtek meg, és már karrierjük elején elkészíthették első saját sorozatukat, a Candide kalandjait, ami egy cenzúrabotránnyal került be a köztudatba. Turai Balázs nyáron Annecy-ban és Szarajevóban is fődíjat nyert önálló kisfilmjével, az Amokkal, Kreif Zsuzsannával közösen pedig első egész estés animációs filmjükön dolgoznak. Erről mind meséltek legújabb podcast adásunkban.

 Az Amok gyártója a Boddah, producerei Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, román oldalról a producerei Mihai Mitrică és Helga Fodorean, a film koproducere Mártonffy Zoltán (CineSuper). Román produkciós partnere a Safe Frame VFX.

Turai Balázs 2019-ben az Amok tervével megnyerte a Friss Hús pitchfórumát. Az elkészült film tavaly nyáron két komoly nemzetközi elismerésben is részesült, előbb elnyerte az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díját, majd a Szarajevói Filmfesztiválon választották a legjobbnak a rövidfilmes versenyben.

Az Annie-díjnak legutóbb 2020-ban volt hazai nyertese, a televízióra vagy médiára készült legjobb FX (digitális látványeffektus) mezőnyből a Netflixen futó Love, Death and Robots című animációs antológiasorozata  magyar Digic Pictures animációs stúdió közreműködésével készült A titkos háború című epizódja nyert.

Forrás: Dot & Line / Címlapkép: Amok