A november 25-29. között tartó 18. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon 24 rövidfilm állt versenyben. A Pálfi Szabolcs magyar animációs rendezőből, Nancy Denney-Phelps amerikai-belga filmes újságíróból és Aurelia Aasa, észt filmkritikusból álló zsűri Dina Velikovskaya Ties (Kötelékek) című filmjének ítélte az 1000 eurós pénzjutalommal járó Best of Anilogue díjat. Egyhangúlag döntöttek a mesteri kézügyességgel elkészített alkotás mellett, amely egy megható történetet mindenkihez elérő rajznyelven ad át, függetlenül attól, hogy a néző az otthonról távozó gyermek szülője, vagy éppen maga a gyerek. A közönségszavazatok összeszámolása után kiderült, hogy az Anilogue nézői idén ugyanezt a filmet találták a legjobbnak.

Dina Velikovskaya: Ties

Pálfi Szabolcs Zachary Zezima Friend of a Friend (Egy barátom barátja) című alkotását részesítette külön elismerésben, Nancy Denney-Phelps Anita Killi Mother didn't Know (Anyám nem tudta) című munkáját méltatta, míg Aurelia Aasa Alexandra Májová Washing Machine (Mosógép) című alkotását emelte ki.

A gyermekfilmek versenyében 15 alkotás versenyzet. A háromtagú zsűri - Saskia von Virag svájci kurátor és animációs rövidfilm producer, Glaser Katalin magyar animációs rendező és Ligia Soare, a bukaresti Anim'est Animációs Filmfesztivál egyik alapítója - egyedi látványvilága, gyönyörű rajzai és meleg hangulata miatt Aliona Baranova Leaf (Falevél) című filmjének ítélte az 1000 eurós pénzjutalommal járó Best of Anilogue díjat. A rövidfilmben egy kis falevél felébreszti egy tengerész vágyát, hogy a tengerek hullámait felcserélje a levelek suhogására.

 

Aliona Baranova: Leaf

Saskia von Virag Orosz Judit Odakint című alkotását részesítette elismerésben. A MOME animációs mesterszakán készült diplomamunka egy társaival bújócskázó kislányról szól, aki búvóhelykeresés közben elmerül a kertben, majd egészen távolra keveredik onnan. Glaser Katalin Gil Alkabetz A Stormy Night (Egy viharos éj) című művét emelte ki, míg Ligia Soare Natalia Mirzoyan Merry Grandmas (Boldog nagymamákat!) című animációját jutalmazta különdíjjal.

November 29-én, vasárnap 17 órakor a Toldi Távmoziban a BEST OF ANILOGUE 2020 válogatásban újra láthatóak lesznek a nyertes alkotások, 19.30-kor pedig portugál rövidfim-válogatást láthat a közönség, amely után Zoomon találkozhat is a rendezőkkel.

Forrás: Anilogue / Borító: Odakint