Szerda este jelentették be a 2021-es César díj rövidfilmes jelöltjeit. Andrasev Nadja Szimbiózis című filmje a 12 alkotásból álló animációs válogatásba került be. A César-díj Franciaország legrangosabb, évente odaítélt filmművészeti díja, korábbi magyar jelöltjei között Bucsi Réka Love című animációja és a Saul fia szerepelt. A díjak nyerteseiről a César Akadémia tagjai, 4000 művész és szakmabeli titkos szavazata alapján döntenek minden év február végén. A 2021-es César-díjak átadásának időpontját hamarosan bejelentik a szervezők. 

Andrasev Nadja

A Szimbiózis a szexualitás, féltékenység és a hiányérzet témáival foglalkozik. Főszereplője egy nő, aki éppen az első szarkalábakat kezdi felfedezni arcán – ezzel párhuzamosan pedig azt is, hogy férje már nem vonzódik hozzá. Gyanúja sokszorosan beigazolódik, rájön, hogy a férfinek több szeretője is van. A nő megszállottan kémkedik a riválisai után, tudni akarja, mi az, ami bennük megvan, de belőle hiányzik.

A rangos jelölés a legújabb elismerés a Szimbiózis eddigi útja során, ami eddig több mint mint 20 díj és 100-nál is több nemzetközi fesztiválszereplést hozott. Az animációs film a texasi SXSW filmfesztivál nyerteseként Oscar-díjra is nevezhető. Szeptember elején a Szimbiózis elnyerte a NFI Legjobb Magyar Animációnak járó díját a BUSHO-n, ezzel párhuzamosan pedig a Nevada City Film Festival Legjobb Animációs Rövidfilmnek járó díját is. Andrasev Nadja polcára felkerült a Verona International Film Festival és a budapesti Friss Hús legjobb animációnak járó elismerése, valamint az Animafest Zágráb legjobb elsőfilmnek odaítélt Zlatko Grgić díja is.