Csütörtökön kezdődik és június 30-ig tart a 34. moszkvai nemzetközi filmfesztivál. Az orosz főváros 1959-ben alapított filmünnepe egyike azon 14 nemzetközi seregszemlének, amelyet a produceri szövetség, a FIAPF A-kategóriásnak minősít évről-évre.

A moszkvai fesztivál rangos versenyprogramjában mutatják be június 23-án este Szabó István Az ajtó című legutóbbi rendezését. A díszbemutatón a világhírű magyar rendező személyesen részt vesz. Szabó Magda egyik legnagyobb hatású regénye, Az ajtó filmadaptációja magyar-német koprodukcióban készült parádés szereposztással, az Oscar-díjas Helen Mirrennel és Martina Gedeck német filmcsillaggal a főszerepekben. Szabó István legutóbbi filmje a FilmArt és az Intuit Pictures koprodukciójában készült.


A moszkvai filmfesztivál versenyprogramjában idén 17 mozgókép kel versenyre. A fesztivál hivatalos díjairól Hector Babenko brazil rendező elnökségével öttagú zsűri dönt. A filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI zsűrije is díjazza a moszkvai fesztiválon felvonultatott filmeket, a zsűri elnöke Kárpáti György filmkritikus.