A filmes seregszemlét június 21. és 30. között rendezik a orosz fővárosban.

A többi külföldi díszvendég, híresség neve még titok, de Sepotyinnyik az MTI-nek elmondta, hogy Szabó István elfogadta a meghívást, itt lesz a nemzetközi filmfesztiválon, amely a velencei után a világon a második legrégebbi seregszemle. 1935 óta rendezik meg.

Szabó István Apa című filmjét 45 éve a Moszkvai Filmfesztiválon mutatták be, és elnyerte a legjobb filmnek járó díjat - emlékeztetett az orosz filmes szakember.


Az idei fesztivál zsűrijében ott lesz Hector Babenko brazil rendező, forgatókönyvíró, aki ukrán-lengyel emigráns szülők gyermeke, valamint Jean-Marc Barr francia rendező-forgatókönyvíró és Adriana Chiesa Di Palma olasz filmforgalmazó is.

A nagyfilmek versenyében olasz, iráni, lengyel, kínai, spanyol és orosz filmek is szerepelnek. Köztük lesz Ferzan Özpetek török származású olasz rendező 2011-ben elkészült filmje, a Magnifica presenza, Branko Schmidt horvát filmrendező Emberevő vegetáriánus című filmje és a kínai Csen Li egy alkotása is.

Kirill Razlogov filmkritikus, a fesztivál programigazgatója komoly programot ígér, és csak attól tart, hogy a Dom Kino, az eseménynek helyet adó orosz filmes székház nem lesz képes befogadni a sok-sok nézőt. Korábban a Kremlben lévő Kongresszusi palotában rendezték meg a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivált, ám mint Razlogov kesernyésen megjegyezte, ma már csak a balett-táncosok és az könnyűzenei műfaj képviselői kapnak benne helyet.

ajto_500


Natalja Szjomina, a Mediafest cég vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a moszkvai filmes seregszemle az idén is teljes értékű, érdekes programot fog kínálni. A válogatást végző szakemberek remek munkát végeztek.

"Az állam finanszírozza a költségek nagy részét: 120 millió rubellel járul hozzá a fesztivál megrendezéséhez. Ehhez azonban még a szponzorok segítségét is igénybe kellett venni, hiszen egy ilyen fesztivál, amely az ország presztízse miatt fontos, egy ilyen első osztályú nemzetközi rendezvény megtartása, továbbélése igen sokba kerül" - hangoztatta.

A 34. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon külön figyelmet szentelnek majd az orosz animáció 100. évfordulójának és modern orosz filmművészet egyik különleges alakja, Andrej Tarkovszkij munkásságának. Tarkovszkij április 4-én töltötte volna be 80. születésnapját.