Az Avataron és A bombák földjén kívül a listára jutott Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című második világháborús fantáziája, a The Blind Side című sportdráma, a District 9 című sci-fi, az Egy lányról című brit dráma, A Serious Man című vígjáték a Coen testvérektől, a George Clooney főszereplésével készült Egek ura, a Precious című harlemi szociodráma és - a várakozásoknak megfelelően - a Fel! című animációs film. Tarantino filmje nyolc, a Precious és az Egek ura hat-hat jelölést válthat díjra a március 7-i Oscar-gálán.

Az óriási globális kasszasikert hozó Avatar a várakozásoknak megfelelően a rendezői és művészeti rendezői kategórián felül főleg a technikai területeken (operatőri munka, vágás, hangvágás, hangkeverés, látványeffektusok) gyűjtött jelöléseket. A jövőben, egy távoli bolygón játszódó film kék animált főhőseit - a rendező győzködése ellenére - nem vették figyelembe a színészi teljesítményeknél.

A legjobb külföldi film kategóriában az izraeli Ajami, az argentin El secreto de sus ojos, a perui The Milk of Sorow, a francia A próféta és A fehér szalag című német produkció maradt versenyben.

becstelen_brigantyk_500
Becstelen Brigantyk


A rendezők közül James Cameron (Avatar), volt felesége, Kathryn Bigelow (A bombák földjén), Quentin Tarantino (Becstelen Brigantik), Lee Daniels (Precious) és Jason Reitman (Egek ura) került a jelöltek közé. Bigelow a jelöléssel a negyedik nő, aki az Oscar-díj történetében bekerült a rendezői ötösbe. Ez korábban csak Lina Wertmüllernek (1975), Jane Campionnak (1993) és Sofia Coppolának (2003) sikerült.

A legjobb színész címéért Jeff Bridges (Crazy Heart), George Clooney (Egek ura), Colin Firth (A Single Man), Morgan Freeman (Invictus) és Jeremy Renner (A bombák földjén) szállhat ringbe.

bombak_foldjen_500
A bombák földjén


A színésznők közül Sandra Bullock (The Blind Side), Helen Mirren (The Last Station), Carey Mulligan (Egy lányról), Gabourey Sidibe (Precious) és Meryl Streep (Julie és Julia - Két nő, egy recept) került a legjobb alakítást díjazó Oscar közvetlen közelébe.

A legjobb férfi mellékszereplő szobráért folyó küzdelem Matt Damon (Invictus), Woody Harrelson (The Messenger), Christopher Plummer (The Last Station), Stanley Tucci (Komfortos mennyország) és Christoph Waltz (Becstelen Brigantyk) között dől el

fel_500
Fel!


Az Egek urából két színésznőt is jelöltek a legjobb mellékszereplő díjára: Vera Farmigát és Anna Kendricket. Penelope Cruz a Kilenc című musicalért, Maggie Gyllenhaal a Crazy Heart című zenés drámáért, Mo'Nique pedig a Precious című filmért került a kategória legjobbjai közé.

Miközben a Fel! című Walt Disney-animáció a legjobb filmek között is esélyhez jutott, az animációs filmek kategóriájában is jelölték az Oscarra. Kihívói: a Coraline és a titkos ajtó (Focus Features), a Fantastic Mr. Fox (20th Century Fox), A hercegnő és a béka (Walt Disney), valamint a Kells titka (GKIDS).

A jelöltek közül a következő hetekben az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki szavazás útján az egyes kategóriák győzteseit.