„Fesztivál-pályára”-állás

Az Inforg stúdió vezetője, Muhi András elmondta, hogy számukra a fesztivál elsősorban a Bahrtalo!-ról szól, céljuk, hogy a cseh filmes seregszemlével Lakatos Róbert rendezése bekerüljön a nemzetközi fesztivál-keringésbe. A további meghívásokat pedig jelentősen befolyásolhatja a Karlovy Vary-béli szereplés. A bolgár presztízsfilm, The World is Big and Salvation Lurks Around The Corner (A világ nagy és a megváltás a sarkon ólálkodik) esetében már élénk az érdeklődés: a film meghívást kapott a szintén A-kategóriás Moszkvai Filmfesztiválra - ott lesz annak világpremierje is -, és a szarajevói valamint a palicsi mustrára is invitálták. Valamint a Delta mellett bekerült az Európa Parlament által alapított Lux-díjért folyó verseny tíz jelöltje közé, a döntős hármasba végül a Delta került be.

A cseh fürdővárosban rendezendő szakmai eseményre számos fontos szakmai szereplő is ellátogat, sales agentek, producerek, viszonteladók. Mindez pedig jelentősen megkönnyítheti a koproducerek „toborzását” a most már egészestés „referencia” alkotással is rendelkező Lakatos Róbert következő munkájához. A filmről egyelőre nem sokat árult el a producer, munkacíme alapján vélhetően Erdélyben játszódik a Big Transilvanian Show, amelynek történetén jelenleg is dolgoznak.

A világ nagy...

Ugyanakkor az Inforg vezetője Karlovy Varyval kapcsolatban nemcsak annak filmes rangját hangsúlyozta, hanem azt is, hogy mellette jó hangulatú eseményként tekint rá a szakma. A fesztiválon most egyszerre három Inforg-film is indul, és közülük kettő egymással fog versenyezni. A Bahrtalo! és a The World is Big... egy versenyszekcióban, a The East of the West-ben lesz látható, míg Gigor Attila A nyomozó című alkotása, amelynek egyik producere szintén az Inforg volt, a hivatalos versenyben szerepel majd.

Jogdíjviták a Mungiu-filmnél

Muhi András már többször is említette, hogy szívesen beszállna, 4 hónap, 3 hét és 2 nap című film rendezőjének Christian Mungiunak a következő tervébe, amelyet forgatókönyvíróként és producerként jegyez az Arany-pálmát nyert román filmes. Az Inforg vezetője elmondta, hogy a Külvárosok estében a román fél már összegyűjtötte a szükséges forrásokat, most a francia partnerrel való megállapodás zajlik, és annak befejezése után kerülhet sor a szerződés aláírására az inforgos együttműködésről. A film rendezője Anatol Reghintovschi, ő volt a 4 hónap... producere.

Mikrotörténetek a fesztivál trailereiben

Az Inforgnál Enyedi Ildikó Volt munkacímmel jegyzett alkotásának, a német, lengyel, román és magyar együttműködéssel készülő Deák Krisztina-filmnek, az Aglajának, és Fliegauf Benedek következő egészestésének, a Wombnak az előkészítése folyik. Valamint hamarosan kezdődhet kínai helyszínen a Starting Over (Újrakezdés) című film forgatása, amelynek producere Sylvain Bursztejn, rendezője az Cannes-ban felfedezett Wong Chao.

A Magyar Filmunió információi szerint összesen közel tíz hazai alkotás vetítése várható Karlovy Varyban, a bemutatásra kerülő filmek végleges listáját előreláthatóan két héttel a fesztivál kezdete előtt, június 23. után hozzák nyilvánosságra a szervezők.