Az augusztus 30. és szeptember 2. között, az egyesült államokbeli Colorado államban zajló fesztiválra 18 film kapott meghívást, többek között a Fájdalom és dicsőség (r.: Pedro Almadóvar), az A hidden life (r.: Terrence Malick), az Élősködők (r.: Bong Joon-ho), a Motherless Brooklyn (r.: Edward Norton) és a Varda by Agnes (r.: Agnès Varda). Ebben a rangos társaságban mutatkozik be a nemzetközi porondon Tóth Barnabás új filmje, az Akik maradtak.

A Telluride Filmfesztivál egy laza, családias hangulatú rendezvény, ahol nincs vörös szőnyeg, pezsgő és flanc, mégis az egyik legjelentősebb filmes mustra az Amerikai Egyesült Államokban. Szandálos, kirándulós, piknikezős buli, kicsit, mint egy szafari, ahol  Meryl Streep, Clint Eastwood, Angelina Jolie és Wim Wenders törzsvendégek, Paul Thomas Anderson, Wes Anderson, a Coen testvérek és Salman Rushdie pedig amolyan „klubtagok”. 

Tóth Barnabás második nagyjátékfilmjének forgatásán jártunk

F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című kötete alapján készül Tóth Barnabás második egész estés játékfilmje, az Akik maradtak. A történet egy tizenhat éves lány és egy negyven feletti férfi lelki egymásra találásának szépséget és nehézségeit meséli el, a háttérben a második világháborút követő évek vörösterrorba forduló időszakával. A budapesti helyszínek mellett a ráckeresztúri Brauch-kastélyban zajló forgatás egy napjára mi is ellátogattunk.

Az Akik maradtak középpontjában egy magányos nőgyógyász és fiatal páciensének egymásra találása és komplex kapcsolata áll a II. világháborút követő időszakban. A film főszereplői a Jászai Mari-díjas Hajduk Károly és Szőke Abigél, de olyan színészeket is láthatunk majd a vásznon, mint Nagy Mari, Lukáts Andor, Zsurzs Kati és Jordán Adél.  A forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írták, az operatőr Marosi Gábor, a vágó: Mógor Ágnes. A film az INFORG-M&M FILM gyártásában, az NMHH Médiatanács támogatásával készült, a producerek Mécs Mónika és Mesterházy Ernő.

A film hazai premierje szeptember 19-én a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, ahol egyedüli magyarként szerepel majd a nagyjátékfilmek versenyében, és szeptember 26-ától látható a magyar mozikban.