A világon közel 80 Oscar-minősítő film fesztivál létezik és ha egy film ezen fesztiválok valamelyikén megnyeri a fődíjat akkor válhat Oscar-jelöltté. A következő lépésként ezen nyertes és az Oscar-díjra nevezett filmek listájából készül egy short list. A Dark Chamber már a svédországi Uppsala rövidfilm fesztiválon is megszerezte ezt a minősítést, de nemrég duplázott: a berlini Interfilm nemzetközi rövidfilmfesztiválion megnyerte a legjobb élőszereplős film díját, amely 3000 eurós pénzjutalommal. A rendezvény idén került be a kitüntetett Oscar-minősítő fesztiválok körébe.

A filmet nem csak vásznon vetítették Berlinben, hanem egy konténerben is látható volt, mint installáció, ahová 71 embert engedtek be egyszerre, ugyanannyit, ahányan a halálkamionban életüket vesztették. A Dark Chamber története a 71 menedékkérő halálával járó „halálkamion” esetét mutatja be. A magyar rendszámmal ellátott teherautót 2015 augusztusában találták meg Ausztriában, az osztrák-magyar határtól alig 40 km-re. A jármű napok óta állt elhagyatottan, a rakterében 71 holttesttel, köztük nyolc nővel és négy gyerekkel. Az ügyben idén nyáron született jogerős ítélet: a letartóztatott vádlottak mindegyikét bűnösnek találta a magyar bíróság.

Képkocka a Dark Chamber című filmből / forrás: Filmfabriq

Az Interfilm a fesztiválszervezés mellett filmértékesítéssel és disztribúcióval is foglakozik, ami jó hír a svéd-magyar koprodukcióban készült Dark Chamber számára. A kisfilmet nemzetközi tévécsatornáknak próbálják eladni. Németországban moziban is látható lesz a rövidfilm nagyjátékfilmek kísérőfilmejként. Svédországban is vetítik majd a Dark Chamber-t: a Draken films VOD platformja forgalmazza, amelyen keresztül a film a Netflix VOD felületére is fel fog kerülni.

Dark Chamber története a 71 menedékkérő halálával járó „halálkamion” esetét mutatja be. A magyar rendszámmal ellátott teherautót 2015 augusztusában találták meg Ausztriában, az osztrák-magyar határtól alig 40 km-re. A jármű napok óta állt elhagyatottan, a rakterében 71 holttesttel, köztük nyolc nővel és négy gyermekkel. Az ügyben idén nyáron született jogerős ítélet: a letartóztatott vádlottak mindegyikét bűnösnek találta a magyar bíróság.