Az idén 45. alkalommal megrendezett Telluride az egyik legfontosabb észak-amerikai fesztivál – és egyben a legkülönlegesebb is: a versenyprogramot mindig csak a fesztivál elején hozzák nyilvánosságra. Ennek ellenére (vagy épp ezért) hatalmas érdeklődés övezi az idén összesen több mint 60 kis- és nagyjátékfilmet tartalmazó programot. A nagyfilmek versenyében rendre itt van megannyi későbbi Oscar-esélyes film nemzetközi vagy amerikai bemutatója.

A rövidfilmes mezőny presztízsét pedig többek között az adja, hogy Barry Jenkins, a Moonlight Oscar-díjas rendezője az egyik kurátora immáron évek óta. A Dark Chamber premierjét követően ő is méltatta a filmet, ahogy a közönségben helyet foglaló Ralph Fiennes színész is gratulált Bánovits Ottó rendezőnek.

Bánovits Ottó, Ralph Fiennes, Laura Dern és Kelley Kali a Telluride filmfesztiválon (fotó: Bánovits Ottó)

A Dark Chamber egy mindössze 6 perces rövidfilm, mely svéd színészek közreműködésével készült. A történetet a 71 menedékkérő halálával járó „halálkamion” esete inspirálta, melyhez az alkotók a camera obscura koncepcióját használják, ily módon indirekt történetmesélést követ az alkotás.

A kisfilm operatőre Pálos Gergely volt, aki Svédországban Roy Andersson két legutóbbi nagyjátékfilmjét is jegyezte. A film a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemmel együttműködésben, a FIlmfabriq koprodukciójában (Dreissiger László, Osváth Gábor) készült. A film nemzetközi fesztiválforgalmazását a Svéd Filmalap vállalta magára.

Képkocka a Dark Chamber című filmből (fotó: FilmFabriq)

A Dark Chamber első hazai vetítése a tavalyi Friss Húson volt. A Telluride után a Dark Chamber októberben Anglia elsőszámú filmfesztiválján, a BFI London Film Festival-on lesz látható, majd két rangos belgiumi állomás következik: a genti és a leuveni seregszemle.