Bár 2000 óta készít és menedzsel kisfilmeket, Tóth most először követ  egyfajta fesztivál-stratégiát, amit a daazos Áprily Zolival közösen dolgozott ki tavasszal a Filmkritikusok díja és a Friss Hús után. Ha egy rendező mögött se valódi producer - olyan, aki a film elkészülte után is feladatának tekinti a film körüli teendőket-, se marketing gépezet, se komoly szakmai és/vagy filmdiplomáciai kapcsolat nincsen, szerinte kizárólag a fesztiválokban bízhat. Ez egy hosszadalmas és teljesen véletlenszerű út, és ő úti célul elsősorban Észak-Amerikát választotta. Úgy tűnik, bejött az amerikai kirándulás, a mostani díj a montreali fesztivál beválogatása után az első igazi tengerentúli elismerés. „Nyert itt már a Remény rabjai és az Életravalók is, tehát nagyon közel áll az én ízlésemhez, filmrajongóként és ezek szerint alkotóként is”, nyilatkozta Tóth az "Igazán Megható Filmek" fesztiváljáról, ami, mint a neve is mutatja pozitív üzenetet közvetítő filmekre szakosodott.

újratervezés

 

A 12 perces alkotásban Kovács Zsolt és Pogány Judit civakodik a forgalomban, előbbi a volán mögött, utóbbi önjelölt GPS-ként az anyósülésen. A film elkészültét a Csokonai Művelődési Központ támogatta, akik idén sem áltak le a filmgyártással. Kuczkó Andrea bábáskodása alatt 2013-ban 4 rövidfilm is készül Rákospalotán.

A filmet itthon a Toldiban láthatja majd a közönség, de konkrét időpont még nincs, mert a legtöbb fesztivál elvárja, hogy az adott film pénzért sehol se legyen, de azt mondja, amint lehetősége lesz rá, online is elérhetővé teszi. Az Újratervezés idén még legalább három nemzetközi fesztiválon bemutatkozik majd, ám a rendezőnek nincsenek elvárásai.

„Remélni remélek, de többet a küldözgetésnél nem tudok tenni. Nem is az én dolgom lenne, ahogy erre már utaltam. Legszívesebben már csinálnám a következőt, de a rövidfilmnek olyan alacsony a presztízse, nemzetközi szinten is, hogy az egyik siker nem hozza a következő munkát. Teszem hozzá, manapság már a nagyjátékfilmnél sem.”

újra 600

Pogány Judit és Tóth Barna a forgatáson (forrás: Újratervezés/Facebook)

Következő filmről egyelőre nem tud nyilatkozni, eddig öt nagyjátékfilm tervet adott be a Filmalaphoz (ebből 4 zsáner volt), de nem jutott el konzultációig. Vannak rövid könyvei is, figyeli a hazai és nemzetközi lehetőségeket, producer viszont nincs, és semmilyen műhelynek vagy társaságnak nem tagja. A mindenkori filmfinanszírozási rendszer is a legritkábban támogat és akkor is minimálisan.  Sajnos mint oly sokan, én sem a rendezésből élek, gyarapodik a családom is, így rendkívül limitált a szakmai mozgásterem." Arra kérdésre, hogy volt-e már szó nemzetközi moziforgalmazásról, annyit mondott, hogy  mozis forgalmazói megkeresés még nem történt, csak VOD, de elég komolytalan volt.

Tóth filmjeinek következő állomása a Berlin Interfilm lesz novemberben, ahol  „első vállalható dokumentumfilmjének”, a Kongóban forgatott Hors Pairs debütál a nemzetközi porondon.