Modern nő a középkorban

Báthory Erzsébet életét már évek óta próbálja megfilmesíteni az Atlantic Film, Mészáros Márta rendezésében. Bokor Pál, az Atlantic vezetője szerint a terv megvalósítása már egy ideje szünetel, ami „az irracionális kiválasztási rendszernek köszönhető.”

Felvilágosult, modern nő?
2003-ban az MMK-pályázaton a Bokor Pál és Mészáros Márta munkatársaként dolgozó Pataki Éva nevével jegyzett forgatókönyv ugyanis nem kapott támogatást, pedig Bokor Pál elmondása szerint a 1,5 milliárd forint összköltségvetésű alkotás kétharmadára már összegyűjtötték a külföldi partnereket. Egy korábbi nyilatkozata szerint a Jakubisko-rendezte Báthoryból 2005 szeptemberében kiszálló producer, Berger József a magyar filmiparra nézve szégyenletesnek tartja a helyzetet.

Báthory Erzsébet Mészáros Márta filmjében politikai intrikák áldozataként, ugyanakkor felvilágosult, szinte modern nőként jelenik meg. „XXI. századi nő-problémákat feszegető, de középkori környezetben játszódó tervről van szó, amelyből Mészáros Márta nagyon jó filmet forgatna, hiszen ő a hasonló koncepciójú A hetedik szobával korábban már bizonyított” – mondta a filmhunak Bokor Pál.

Bár a rendezőnő a meghiúsult filmterv óta más ötletekre koncentrál, Bokor Pál szerint „továbbra is van esély egy magyar Báthory Erzsébet-film megvalósulására”. A producer szerint az eddigi munka színvonalát minősíti, hogy még  2002-ben James Gianopoulos, a 20th Century Fox elnöke elolvasta és megvalósításra érdemesnek találta a forgatókönyvet.

A magyar Báthory-film megvalósulását a producer szerint nem hátráltatja, hogy a Juraj Jakubisko rendezésében készült történet már leforgott. „A hasonlóságok ellenére létjogosultsága van a saját verziónknak, mert a legtöbbször horrorfilm készült a grófnő életéből, és Báthory Erzsébetet leginkább női Drakulaként ábrázolják.” A producer kifejezetten örülne a cseh rendezésű Báthory-film sikerének, mert, mint mondja, így még ismertebbé válhat a történet, és reményei szerint, megfelelő hazai körülmények esetén ez csak segíthet a terv megvalósulásában.

Metamorfózis – Kelet-Európa, a vámpírmítoszok hazája

Az Amerikában élő Hódi Jenő Metamorfózis című vámpírfilmje is a Báthory-történetből indul ki, de a hangsúlyt a misztikumra és a horror-hatásokra helyezi. A történet szerint három amerikai fiatal vakációzni indul Kelet-Európába, ahol találkoznak Báthory leszármazottjával, a titokzatos Erzsébettel, akibe a középkor iránt rajongó ifjú író, Keith beleszeret. A szerelmesek élete azonban hamar rémálommá változik, amikor a több száz éve halott Báthory Erzsébet és férje is megjelenik a porlepte kastélyban.

Christopher Lambert átváltozása
Az akcióban gazdag film főszereplője a mozikban utoljára a Mortal Kombat számítógépes játék adaptációjában, illetve nemrég A harag napjában látott Christopher Lambert, aki mellett olyan magyar színészeket láthatunk, mint Kováts Adél, Kern András, Koncz Gábor, Szabó Győző, Kulka János és a popzenész Ganxsta Zolee. A „minden ízében hollywoodi jellegűnek” mondott film zenéjét Presser Gábor jegyzi.

A film bemutatóját a Paradigma Films 2006 októberére tervezte. A rendező, Hódi Jenő cáfolta, hogy a film azért nem került tavaly mozikba, mert a részben hasonló, középkori spanyol környezetben játszódó thriller, a szintén Lambert felvonultatásával készült A harag napja gyakorlatilag megbukott a mozikban. A rendező egyáltalán nem kételkedik Lambert színészi képességeiben, és mint mondta, más oka van a bemutató késlekedésének. ”Az MMK nem biztosított támogatást a film forgalmazásához, önerőből pedig csak három kópiával kerülhetett volna mozikba, mi viszont 25-tel szerettük volna azt elindítani.”

A hárommillió eurós összköltségvetésű, kanadai, német, erdélyi és osztrák helyszíneken forgatott film hazai forgalmazója továbbra is a Paradigma Films, de nincs kizárva, hogy a nyár elejéig tervezett bemutatóra mások viszik mozikba a Metamorfózist. A rendező mindenesetre ragaszkodik a filmszínházas szerepléshez, és elveti a kizárólag DVD-n történő forgalmazás lehetőségét.

A film hivatalos honlapján megtekinthető az előzetes mellett egy werk-film, illetve Ganxsta Zolee videóklipje. A Metamorfózis a spanyol Esteponai Nemzetközi Természetfeletti és Horror Film Fesztivalról (Estepona International Fantasy and Horror Film Festilval)a legjobb rendező és a legjobb színésznő díját is elhozta.